Новини от област Стара Загора и България

Работни групи от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готвят списък с важни закони за ударно приемане

1226 13/04/2023 14:00 Политика Власт
Работни групи от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готвят списък с важни закони за ударно приемане
Divident.€U Divident.€U

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ взеха решение да изготвят обща обща законодателна програма за първата сесия на Народното събрание, която да е обвързана с избор на председател на НС.

Общата законодателна програма на двете водещи политически сили от последните парламентарни избор ще включва най-важните за държавата теми в различните секторни политики и законопроекти, свързани с приемането на България в Шенген, Еврозоната, Планът за възстановяване и устойчивост и правосъдната реформа.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще излъчат работни групи, които да разработят темите заедно. Водач на групата от страна на ГЕРБ-СДС ще бъде Росен Желязков, а от страна на "Продължаваме Промяната - Демократична България" - акад. Николай Денков.

До вторник - първият работен ден след Великденските празници, работните групи трябва да представят списък на приоритетните законопроекти, който да влезе в законодателната програма на Парламента.

"Това е първа стъпка за нормалност в диалога, за търсене на съгласие. Голяма стъпка е, че имаме общи приоритети", каза на брифинг с представители на двете политически формации Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. Според нея номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на 49-ото Народно събрание остава непроменена.

"Дали ще има правителство, с кой мандат ще бъде той, зависи от усилията на всички нас. ОТ ГЕРБ-СДС сме убедени, че единственият път да продължим евроатлантическото развитие, е да има мнозинство", допълни Атанасова.

От името на "Демократична България" съпредседателят Христо Иванов подчерта, че работните групи ще бъдат използвани като основа да заработи парламента с успешен избор на председател излъчване на правна и конституционна комисии.

"Започваме с уточняването на необходимия минимум, от големи национални задачи, за които всички сме съгласни. Това, че има съвпадение по тях, не е новина. Пет кампании сте ни слушали да говорим по тях. Използвали сме ги за основа, за да стартираме поне една сесия на парламента", заяви Христо Иванов.

"Не обсъждаме правителство и всякакви такива намеци в тази посока са неоснователни", каза още акад. Николай Денков от "Продължаваме Промяната".

Снимка: БТА

Коментари към новината

Още новини от Политика