Новини от област Стара Загора и България

Графити на застрашени птици кацнаха върху училищни сгради в Стара Загора

Графити на застрашени птици кацнаха върху училищни сгради в Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Украинският графити-артист Андрей Палвал рисува в Стара Загора два огромни графита, изобразяващи хищни птици, чиято популация е застрашена от изчезване. Инициативата е на сдружение "Зелени Балкани", а проектът се осъществява именно в Стара Загора, тъй като тук се намира създаденият от сдружението Спасителен център за диви животни и птици, в който ранени или изпаднали в беда животни намират медицинска подкрепа.

Първият графит вече е готов и украсява фасадата на НПГВМ „Иван Павлов“. Фасадата на Ветеринарната гимназия впечатлява с огромен графит на ловен сокол беше нарисуван по инициатива на Зелени Балкани по проект „Натура 2000 в България – Нови хоризонти“. Самата сграда се намира непосредствено до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

В миналото ловният сокол е бил една от най-често срещаните хищни птици в Лудогорието, Добруджа и по Дунав, като стотици, вероятно дори хиляди двойки са гнездили в страната ни. За съжаление в средата на ХХ век, поради смяна на земеползването, разораването на пасищата, масово разпръскване на пестициди и поголовния отстрел, популацията на ловния сокол спада до едва няколко десетки двойки, разпръснати из цяла България.

В момента Андрей Плавал рисува втория си графит в Стара Загора върху фасадата на Професионална гимназия по електротехника и технологии „Георги Сава Раковски“, известна като Електротехникума. Графитът ще изобразява огромен царски орел.

Предстои да бъдат нарисувани още два големи графита в София в зоопарка от същия автор.

Коментари към новината

Още новини от Общество