Новини от област Стара Загора и България

Новото Народно събрание стартира отново с неуспешен избор на председател

1183 12/04/2023 12:12 Политика Власт
Новото Народно събрание стартира отново с неуспешен избор на председател
Divident.€U Divident.€U

49-ото Народно събрание днес започна работа, след като беше свикано с указ на държавния глава Румен Радев. Първият звънец на новия парламент беше ударен по традиция от най-възрастния депутат - Вежди Рашидов.

Заседанието започна с кворум от 235 депутати, петима отсъстваха от зала.

В клетвата си новите народни представители произнесоха думите: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“ В пленарната зала прозвуча химнът на България и химнът на Европейския съюз, по време на който депутатите от ПП "Възраждане" демонстративно седнаха по местата си.

В обръщението си президентът Румен Радев подчерта, че за него чест да бъде един от първите, които поздравяват новото Народно събрание. "Свиках Народното събрание в Страстната седмица с очакванията на българския народ за едно различно начало на този парламент. Трябва да има диалог и смиреност, както и преодоляване на изоставането с редица много важни законопроекти. Предизвикателствата пред вас са големи. Основна задача е приемането на бюджет. Така ще можем да гарантираме доходите на хората в период на кризи и ще можем да работим за растеж на икономиката. Силно се надявам този бюджет да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с дългосрочни политики. Ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет.

49-ото НС е изправено пред съдбовни решения. Очаквам това НС да подкрепи европейския курс на България, който е заложен от служебното правителство. Трябва да се подкрерпят законопроектите, които ще помогнат да се получат средства по плана за възстановяване и ще отпушат пътя ни към Шенген. Очаквам да се подходи с отговорност към съдебната реформа и националната сигурност. Трябва да се сложи край на заблудата, че с подмяната на няколко танка ще модернизираме армията ни. Истинската модернизация изисква големи средства от националния бюджет и политически отговорни действия", каза още президентът Радев.

В този парламент коалиция ГЕРБ-СДС ще има 69 депутати, коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" - 64, ПП "Възраждане" - 37, ДПС - 36, коалиция "БСП за България" - 23 и ПП "Има такъв народ" - 11.

Подобно в началото на предишния парламент, новите народни представители отново не успяха да изберат председател на Народното събрание.

Единствените кандидатури бяха на Петър Петров от "Възраждане" и Росен Желязков от ГЕРБ, но и двамата не получиха необходимата парламентарна подкрепа.

Кандидатурата на Петър Петров бе подкрепена от 37 народни представители, докато "против" гласуваха 88, а "въздържали се" – 39. Росен Желязков бе подкрепен от 79 депутати, "против" гласуваха 8, "въздържали се" бяха 144.

Непосредствено след гласуването съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев предложи председателят на парламента да се сменя на ротационен принцип.
След направеното предложение депутатите се оттеглиха за 30-минутна почивка.

В кулоарите на парламента председателят на БСП Корнелия Нинова обясни пред медиите, че е имало председателски съвет, на който да се обсъди казуса с избор на председател на Народното събрание, но до решение така и не се стигнало.

По-късно в пленарната зала председателстващият първото заседание на 49-ият парламент Вежди Рашидов обяви, че изборът на председател ще остане за утре.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика