Новини от област Стара Загора и България

Две награди "Златен Кукерикон" донесе спектакълът "Сън в лятна нощ" на ДТ "Гео Милев"

458 11/04/2023 16:54 Култура Сцени
Две награди Златен Кукерикон донесе спектакълът Сън в лятна нощ на ДТ Гео Милев
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Старозагорският драматичен театър "Гео Милев" спечели две награди "Златен кукерикон" от седмото издание на наградите, организирани от Сатиричен театър "Алеко Константинов" в София. Наградите се Елена Панайотоваприсъждат за постижения в областта на комедията и сатирата, в седем различни театрални категории.

Двете награди са за постановката на шекспировата пиеса "Сън в лятна нощ". Първият "Златен кукерикон" е в категория "Млада надежда" за Илина Илиева и впечатляващото изпълнение на ролята на пакостливият дух Пък. Другият "Златен кукерикон" отиде при режиьора на спектакъла Елена Панайотова, която е и автор на сценичния вариант на пиесата.

Наградите са признание и за вярната посока, в която тръгва театъра в Стара Загора с идването на новия директор на ДТ "Гео Милев" Светла Тодорова. "Сън в лятна нощ" беше първата постановка, с която Тодорова представи пред старозагорци своя екип и начерта амбициозна програма за издигане авторитета и творческите постижения на театъра.

За спечелването на двете награди "Златен кукерикон" Светла Тодорова сподели: "Тези две награди са гордост за целия екип на ДТ "Гео Милев", защото "Сън в лятна нощ" е мащабен спектакъл, в който участват над 30 актьори, балетисти от старозагорската опера и деца от театралните школи. Благодаря за великолепното изпълнение на Илина Илиева в ролята на Пък и на Елена Панайотова за магията, която е създала".

Коментари към новината

Още новини от Култура