Новини от област Стара Загора и България

На Велика сряда митрополит Киприан дирижира „Стабат Матер“

352 10/04/2023 14:00 Духовност Традиции
На Велика сряда митрополит Киприан дирижира  Стабат Матер
Divident.€U Divident.€U

На Велика сряда, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини. Солистите Емилия Иванова /сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/, Ивайло Джуров /бас/, хорът и оркестърът на Държавна опера - Стара Загора, заедно ще представят историята за страдание, горест и вяра, че любовта и красотата винаги намират път към сърцата ни. На една от репетициите архиереят изказа благодарността си към директора на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов за доверието и добрата помощ между двете институции. Митрополитът поздрави и хора, солистите и оркестъра за усърдието в подготовката на нелекото произведение.

Здраво и плодотворно сътрудничество свързва владиката и състава на Държавна опера - Стара Загора. Предвеликденският концерт на Старозагорската опера през 2017 година бе дирижиран именно от митрополит Киприан – „Реквием“ на Волфганг Амадеус Моцарт, като малко по-късно бе изпълнен и в град Казанлък. На 30 юли, на Античния форум „Августа Траяна“, владиката дирижира и Тържествения концерт на Държавна опера – Стара Загора, посветен на 140 години от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война /1877-1978 г./

В края на годината, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе сред гостите на концерта, посветен на 50-годишнината от интронизацията на блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий. През 2018 година, митрополит Киприан застана на диригентския пулт и за „Моление за Стара Загора“ - спектакъл, посветен на 141 години от епичните боеве за града по време на Руско-турската война и 140 години от Освобождението на България, състоял се нa Meмopиaлния ĸoмплeĸc „Бpaнитeлитe нa Cтapa Зaгopa”. На големия християнски празник Успение Богородично – 28 август 2020 г., на Античния форум „Августа Траяна" владиката дирижира ораторията „Страсти по Матея" от митрополит Иларион, за която през 2021 г. Хорът на Старозагорската опера е отличен с "Кристална лира" в категория "Хорово изкуство".

Преди да дойде в Стара Загора митрополит Киприан има опит като диригент на хора „Св. Софроний еп. Врачански” на Врачанска епархия – като такъв е лауреат на Фестивала на руската църковна песен (София, 2002), на Международния конкурс „Пееща душа“ (Бялисток, Полша, 2003), носител е на голямата награда от Международния фестивал на православната музика „Достойно есть“ – 2004, 2005, 2008, 2009 и 2011 година в Поморие. Под диригентството на архиерея хорът печели бронзов медал и специалната награда за най-добро изпълнение на православна музика в Международния хоров конкурс в Превеза, Гърция, през 2013-а. През 2015 г. печелят сребърен и бронзов медал от Европейските хорови игри и гран при на нациите в Магдебург, Германия. Гостували са в Италия, Чехия, Унгария, Македония, Гърция, Турция, Румъния.

 

Коментари към новината

Още новини от Духовност