Новини от област Стара Загора и България

Парламентарни избори 2023

За първи път дама от ДПС става депутат от Старозагорски регион

За първи път дама от ДПС става депутат от Старозагорски регион
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Младата Дженал Топалова е завършила история в Софийския университет и има опит в розопроизводството

За първи път дама от ДПС става народен представител от Старозагорски регион. Заедно с водача на листата Халил Летифов в парламента влиза и младата Дженал Ниази Топалова. От седмото място на изборите преди 2 години, Дженал се изкачи до второто място в предизборната листа за 2 април.

По време на предизборната кампания, младата дама от ДПС се омъжи. Така тя посреща едновременно две хубави събития в живота си.
Ще се старая, така че семейният ми живот и работата в парламента да вървят ръка за ръка, казва Топалова. Тя не крие, че е много приятно изненадана от добрите резултати на партията си в региона. Ще вложа цялата си енергия да свърша полезна работа за съгражданите си, да съдействам за решаване на проблемите им от най-високата трибуна, казва младата жена.

Смята, че в Народното събрание ще е полезна по въпросите за земеделието, както и развитието на културата.

Коя е Дженал Топалова Родена в Стара Загора, но живее в сърцето на розовата долина - село Търничене. Бакалавър е по история и педагогика в Софийския университет, магистър по бизнес администрация, мениджмънт и лидерство в Нов български университет.

През 2017 г. завършва курс за управление на сватбена агенция, аранжьор и флорист. След 8 години престой в София, решава да се завърне в родния си край.
„Истината е, че ароматът на цъфналите рози винаги ме е карал да се връщам в родното ми място“, казва Дженал.

През 2018 г. наред с организирането и декорация на сватби и събития, решава да се регистрира като земеделски производител и да продължи семейния бизнес с розите. Във времето на розобера отговаря за около 80 дка рози и много добре знае цената на този труд. Тя и семейството и се грижат за 140 дка рози.

Дженал Топалова е и общински съветник в Павел баня вече четвърта година. Председателства комисията по образование, здравеопазване, култура, социални дейности и проблеми на малцинствата.

- Госпожо  Топалова, с какви чувства приемате влизането си в парламента?
Изненадах се от добрите резултати, вълнувам се. Това е голямо предизвикателство за мен като млад човек. Ще вложа цялата си енергия да свърша полезна работа за моите съграждани. Мисля, че ще бъда полезна в доста сфери, като земеделието, културата. Влизането ми в партията доказва желанието на ДПС и жените да участват в политическия живот.

- Как се случи, че станахте част от кандидат-депутатската листа на ПП ДПС?
- Да бъда част от листата дойде по предложение на моите колеги – общински съветници. Те издигнаха кандидатурата ми. Аз приех, защото смятам, че мога да работя с хъс и да продължавам да помагам на хората от моя район.

- Какви са проблемите в сектор розопроизводство днес?
- Розите са част от детството ми. Още от трети клас тръгнах да бера рози с баба ми. Семейството ми се занимава с розопроизводство от 18 години. Реших да бъда самостоятелна в бизнеса, отглеждам малко над 30 дка рози. Заедно с насажденията на родителите ми, се грижим за 140 дка роза дамасцена и алба. Рискът в този бизнес е голям. През последните години работната ръка е проблем, все по-трудно е да се намерят хора.
Надяваме се тази земеделска година да е добра, изпълнени сме с надежда. Надявам се да има правителство, което акцентира върху проблемите на земеделските производители.

- И все пак кой е основният проблем в розопроизводството?
- Основният проблем при розопроизводителите е влошената пазарна оценка, липсата на адекватна цена за изкупуване на розовия цвят. Факт е, че некоректни фирми влошиха качеството на българското розово масло с цел по-високи печалби и по този начин понижиха реномето на българските производители. Странно, че никой не говори за този проблем. Стигна се до там, че големите компании – потребители на розово масло вече не се доверяват на българските лаборатории, а искат сертификати за качество от чужди, независими лаборатории.

Държавата липсва като гарант на качеството на българското розово масло. Виждаме липса на райониране. Розовата долина е била център за отглеждане на етерично-маслени култури, защото тук се произвежда най-качествено масло. Държавата трябва да подкрепя различни култури, традиционни за отглеждането им райони, с цел да се запази препитанието на хората и качеството на продуктите, да направи всичко възможно, за да повиши конкурентоспособността на тези сектори.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика