Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Община и полиция засилват контрола за изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани сметища

Община и полиция засилват контрола  за изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани сметища
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Община Стара Загора започва почистване на незаконните замърсявания

Община Стара Загора започва почистване на нерегламентираните сметища на своя територия. Почистването стартира днес от незаконното сметище в близост до село Хрищени. Това и другите 3 незаконни сметища около Хрищени са били почиствани и миналата година, което е струвало 130 000 лева на общинската хазна.

„Най-вероятно тук изхвърлят отпадъците си както фирми, така и частни лица“, предполага кметът на селото Радка Желева.
„Проблемът не е само в почистването. Тук има отпадъци, които не отговарят на изискванията и трябва да бъдат поставени на други места. Това е опасно за природата. Лесно възникват и пожари на такива места“, каза заместник –кметът на общината Радостин Танев. Освен в Хрищени, има и 5 нерегламентирани сметища около Оряховица.

Стара Загора има подписана работна карта относно превенция на тези незаконни сметища с Областната дирекция на МВР. Всички фирми, които предлагат услугата „Кърти, чисти и извозва“ ще бъдат призоавани , че съгласно наредбата трябва да изхвърлят по регламент отпадъците си.

Предстои въвеждане на софтуер и чрез видеонаблюдения да бъдат установени автомобилите, които осъществяват такава дейност.
Засилваме контрола в общината, като за това ще ни съдейства и ОД МВР, потвърди и началникът на отдел Опазване на обществения ред и управление на кризи“ Пламен Тодоров. Той допълни, че от началото на годината общината е санкционирала 40 нарушители, като глобата тръгва от 300 лева за физически лица.

От Община Стара Загора напомнят, че фирмите, които се занимават с подобна дейност, трябва да сключат договор с общината и да заявят прогнозното количество отпадъци за годината. Те се превозват до депото в село Ракитница. От началото на годината 100 фирми са сключили договори с общината.

Гражданите, които правят ремонт и изхвърлят строителни отпадъци трябва да се обадят на посочените в сайта на общината телефони и да си поръчат контейнер в общината, той е безплатен.
От общината призовават гражданите да подават сигнали и да съдействат, когато забележат подобни нарушения.

До 25 май продължава кампанията за най-добро междублоково пространство в Стара Загора. Следват кампании и за разделно събиране на отпадъците.

Коментари към новината

Още новини от Общество