Новини от област Стара Загора и България

Парламентарни избори 2023

493 избирателни секции в Старозагорски регион ще отворят врати на 2 април

493  избирателни секции  в Старозагорски регион ще отворят врати на 2 април
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

493 са секциите, които ще отворят врати и ще посрещнат избиратели в Старозагорски регион на 2 април. През последните дни са заличени 3 подвижни секции, тъй като не са събрали необходимия брой хора с увреждания, съобщи за Divident.EU Теодора Крумова, председател на РИК – Стара Загора. В 326 от изборните секции ще се гласува и с машини.

По правило, за да се използва машина, в секцията трябва да има поне 300 избиратели.
В Старозагорска община ще има 3 подвижни секции, в Павел баня – 2, а във всички останали общини от областта – по 1 подвижна секция.

Близо 4500 са членовете на СИК в Старозагорски регион. От петък започва обучението им във връзка с видеонаблюдението и броенето на бюлетините на тези избори. То ще продължи три дни. Обученията ще се водят съвместно с „Информационно обслужване“ и „Сиела Норма“.

Членовете на комисиите ще получат тестови смартфон, с който ще бъде демонстриран начинът, по който се сканират кодовете в изборните книжа. За пореден път в обученията ще бъде представено стартирането на машината за гласуване. 

Председателят на РИК – Стара Загора подчерта, че въведеното видеозаснемане след изборния ден ще забави отчитането на резултатите от вота. Въпреки това не се очакват сериозни затруднения в това отношение в секционните комисии. Телефоните, с които ще се заснема обработката на резултатите, трябва да бъдат раздадени на секционните комисии заедно с бюлетините.
2378 са подадените заявления за гласуване по настоящ адрес в община Стара Загора. 30 избиратели са заявили желание да гласуват в подвижна секция.

Коментари към новината

Още новини от Политика