Новини от област Стара Загора и България

Парламентарни избори 2023

Асен Василев в Ст. Загора: Вие ще решите как да бъдат похарчени европейските пари за региона

Асен Василев в Ст. Загора: Вие ще решите как да бъдат похарчени европейските пари за региона
Съдържание от ПП Продължаваме Промяната Съдържание от ПП "Продължаваме Промяната"

Регионът е този, който трябва да решава как да бъдат похарчени средствата, които се полагат от Европа, те обаче трябва да достигат до всички, а не само до няколко фирми. Това заяви в Стара Загора съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев. Повече от два часа той отговаря на въпросите на старозагорци в пълната зала на хотел „Мериан Палас“. По време на срещата бе представена и листата на обединение „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“ за 27 МИР-Стара Загора. Водач за трети пореден път е Радослав Рибарски.

„Категорично нямаме никакви предварителни договорки за съвместно управление с ГЕРБ, въпреки че такива информации вървят в последните дни. Най-важното е колкото може повече хора да отидат да гласуват. Вярваме, че ще сме първа политическа сила след тези избори и ще съставим редовно правителство“, коментира Радослав Рибарски.

Той допълни, че обединението се противопоставя на идеите за изграждането на фотоволтаичен парк на терените на „Мини Марица-изток“ от частни инвеститори. Те бяха лансирани преди дни от министъра на енергетиката Росен Христов. „Обявихме се против още през декември, ще продължим да го правим. Същото важи и за визията за енергетиката, която се опитаха да приемат в последните дни на 48-то Народно събрание“.

„Добрата новина на тези избори е че има как да продължим напред, има и кой“, допълни вторият в листата в Стара Загора Атанас Славов. „Знаем защо – за бъдещето на страната, затова да оставаме в България, да имаме тук европейски доходи. И знаем, че можем да го направим и то за относително кратко време“.

„Вече имаме нормални европейски цени. Но трябва да имаме нормални европейски доходи. Истинската задача пред нас е как да имаме такива във всеки регион. Защото ако това го няма, хората ще отиват да работят в София или чужбина. И тук е ролята на партньорството между държавата и бизнеса и това, което се случи в последната една година го доказа. За първи път сме в добрите класации в Европа. Първи сме по ръст на износа, втори по ръст на индустриалното производство. И не става дума само за оръжие и за енергия.

Всичко това се случи по две причини. Първо бизнесът беше оставен да работи. Второ – той за първи път имаше конкуретна цена на енергията, цената на природния газ беше по-ниска от тази на холандската борса. Третото много важно нещо – парите, които получаваме от Европа, които в следващите години ще бъдат между 10 и 15 милиарда лева годишно, да стигнат до хората и до всички фирми“, коментира Асен Василев. И бе категоричен, че разпределянето им по проекти трябва да става от хората в региона.

Той даде пример с проект за изграждане на надземна железница, която да свърже градовете в региона с областния център. „Линиите ги има, трябват влакчета. Те няма да струват повече от 30 милиона евро. Средствата ги има по Плана за справедлив преход – там са отделени над 600 милиона евро за региона. Дали е смислено някаква част от тези средства да се инвестират в това обаче трябва да кажете вие“.

Проблемите в образованието, в съдебната система, Изборния кодекс и Закона за личната помощ бяха сред дискутираните по време на срещата със съпредседателя на „Продължаваме Промяната“.

Купуването и продаването на изборни гласове е престъпление!

Коментари към новината

Още новини от Политика