Новини от област Стара Загора и България

Обезопасяват опасно кръстовище в Стара Загора

Обезопасяват опасно кръстовище в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Трябва да бъде обезопасено кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики“ и бул. „Крайречен“ (до магазин Билла). Това констатираха на място и след сигнали на граждани ресорният зам.-кмет на Стара Загора Радостин Танев и Диана Русинова – председател на УС на Европейски център за транспортни политики.

Наблюдение с камера на това място показва, че най-честото нарушение е неспазването на ограничението на скоростта от 30 км. /ч. Мястото е с много интензивен трафик, което наложи Общината и Европейският център за транспортни политики да обсъдят възможности за обезопасяването му.
Диана Русинова предложи да бъдат приложени 2 мерки – поставяне на изкуствена неравност или т.нар. легнал полицай, както и някои пътни знаци да бъдат повдигнати допълнително с жълто-зелен сигнален фон, за да се заостри вниманието на преминаващите.

Още през следващата седмица ще бъде поставена изкусвената неравност – малко преди пешеходната пътека. Ако няма очаквания ефект, след три месеца ще се приложат допълнителни мерки.
Стара Загора ще участва в експеримент, който ще се проведе в рамките на една година. В светофарните уредби на града се включва т.нар. мигащо зелено.
То ще бъде въведено поетапно от следващата седмица. При проведен експеримент в София, данните сочат, че при включването на т.нар. мигащо зелено намаляват трафикът и вредните емисии. „Нарушителите, които минават на червен светофар за 15 дни са по-малко с 800 души. Пада и скоростта в зоната на кръстовището“, каза Русинова.

Коментари към новината

Още новини от Общество