Новини от област Стара Загора и България

Министър Христов: Готвим позицията си за предоговаряне на Плана за възстановяване

Министър Христов: Готвим позицията си за предоговаряне на Плана за възстановяване
Divident.€U Divident.€U

Министерство на енергетиката съвместно с МОСВ готви позицията на България във връзка с предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. „Идеята е ясно да покажем, че изпълняваме всички европейски ангажименти, свързани с декарбонизацията и можем да продължим да ги изпълняваме без да затваряме електроцентрали през 2025- 2026 г“. Това каза по btv министърът на енергетиката Росен Христов.
Той допълни, че България има силни аргументи, както и статистически материал, който доказва, че това, което иска е в контекста на европейските цели.

Никоя друга държава не е поемала ангажимент към 2025-2026 г. да затвори 40% от мощностите си, допълни той.
Нямаме информация ТЕЦ - овете, които се проверяват в момента да са персонално свързани с Христо Ковачки, както и директна информация от Европейска прокуратура.
Това, което разбираме от медиите е, че проверките са свързани с неспазване правилата за отчитане на въглеродни емисии. Очакваме да видим как ще приключат проверките, каза министърът. Той допълни, че България не разчита на ТЕЦ-овете, свързани с Христо Ковачки за електропроизводството си.

„ България дълго време не е имала енергийна стратегия и не е правила нищо за развитие на нови мощности от ВЕИ или ядрени ТЕЦ-ове.
Затова ние приехме крачката да разработим приоритетно визията за електроенергетиката, за да покажем необходимото развитие и да се вземат решенията, за които част от сроковете вече изтичат. Това няма как да стане от днес за утре“, каза Христов.
Министърът на енергетиката подчерта, че ТЕЦ „Марица изток 2“ работи на печалба в момента. „Не предвиждаме финансова подкрепа за държавната централа и от нейна страна не са предявени претенции за това“, каза той.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика