Новини от област Стара Загора и България

Джаз фестивалът в Стара Загора продължава, но с нова концепция

661 06/03/2023 14:11 Култура Сцени
Джаз фестивалът в Стара Загора продължава, но с нова концепция
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорци и гостите на града ще продължат да се радват на Джаз фестивала си, но от тази година той ще бъде с нова концепция, стана ясно днес от пресконференция на зам.- кмета Милена Желева и директорът на отдел „Култура“ в общината Диана Атанасова.

Милена Желева и Виктор КрумовСъбитието на Стара Загора вече ще носи името „Цветовете на джаза“, а не Джаз форум. Амбициите на новия формат ще бъде да представя на публиката по-широк спектър на джаза във всичките му форми – класически, етно джаз, експерименталните форми, обясни по време на брифинга новият идеен двигател на фестивала – Виктор Крумов, който поема и поста ръководител на Общинския духов оркестър.

„Винаги през годините организатор на събитието е била Община Стара Загора. Имало е различни спонсори, но в момента той на 100% се финансира от общината“, подчерта Милена Желева.

Ден преди пресконференцията досегашният артистичен екип на форума начело с джазмена Венци Благоев обяви в социалните мрежи, че няма да работи рамо до рамо с Община Стара Загора, както е било до момента. В съобщението се казва: „След 10 години съвместна работа артистичният екип на Джаз форум Стара Загора и организаторът Община Стара Загора поемаме в различни посоки. Благодарим ви за споделеността през всичките тези години, за вашата отдаденост и критичност, за енергията ви, която ни въодушевяваше и задължаваше да въздигаме Джаз форум Стара Загора, за да има градът джазов фестивал на равнището на най-добрите европейски формати“.

В организацията на старозагорския джаз фестивал тази година ще участва новият ръководител на Общинския духов оркестър на Стара Загора Виктор Крумов.
„Със смяната на концепцията отговаряме на потребностите на публиката и на това, което смята общината и Отдел „Култура“, че трябва да се надгради. Искаме да направим тази крачка и заставаме зад нея. В нашите очи поемаме към надграждане на формата“, обяви Милена Желева.

Фестивалът по статут не разполага с „артистичен директор“, каквато до момента беше ролята на Венци Благоев. Това е формат, включен в културния календар на общината. Ние изказахме благодарност на Венци Благоев. Преценихме, че джаз форумът трябва да бъде разпознаваем и че провеждането му трябва да бъде със съдействието на Духов оркестър – Стара Загора, който е общински“, каза Диана Атанасова.

Като слабост на досегашното провеждане на фестивала беше посочено късното обявяване на програмата и участниците в него. Според Атанасова през последните години Джаз форумът е ограничил значително аудиторията си. „Нека да тръгнем в нова посока. Не сме отказали на досегашния артистичен екип да се включи в програмата“, допълни тя и изрази благодарност за направеното от тях до момента.

Програмата на „Цветовете на джаза“ ще бъде предложена от новия ръководител на духовия оркестър Виктор Крумов. Той работи в операта, а от няколко месеца е начело на Духовия оркестър. Преподава в Консерваторията, където пише докторантура. Няколко събития е реализирал до момента с Духовия оркестър, едно от което Коледния концерт в операта.

„Мечтата ми е да създам джаз бенд с духовия оркестър на Стара Загора“, обяви Крумов.

Целта ни е Духовият оркестър да се развива и да заеме мястото, което заслужава не само в местен, но и в национален план, подчертаха от общината.

Коментари към новината

Още новини от Култура