Новини от област Стара Загора и България

Държавата установи над 90% надценка и инфлация при храните от 24,5%

406 02/03/2023 15:25 Общество България
Държавата установи над 90% надценка и инфлация при храните от 24,5%
Divident.€U Divident.€U

Хранителните продукти на щанда се продават с над 90% надценка, а инфлацията при храните е достигнала 24,5 на сто през януари.
Производителите, които подават сигнали до държавните органи, се страхуват да се разкрие самоличността им, за да не бъдат отрязани от дистрибуционните канали и да не могат да продават стоката си. Цените са необосновано високи. Това са само част от изводите на държавните органи, които бяха впрегнати в проверки по цялата верига от производителя до щанда, за да установят на какво се дължи големия марж при цените на храните у нас и необяснимото им поскъпване на фона на същите продукти в други европейски страни.

"Резултатите от досегашната работа са притеснителни. Налице са редица нелоялни търговски практики, има съмнения за необосновано високи печалби и други нарушения, ощетяващи правата на потребителите. Не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава. Като държава сме задължени да защитим интереса на хората и да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и техните доходи не се изземат", каза ръководителят на сформираното държавно звено за проверки - вицепремиерът Христо Алексиев.
Властта продължава с координираните действия срещу спекулата. Работим повече от месец, обяви на брифинг в МС Алексиев.

Той подчерта, че държавата няма намерение да се намесва на пазара на храните, но и няма да позволи доходите на хората и производителите да бъдат изземвани по този начин.

"Има ужасяващ страх от хората, които ни дават информация - да не бъдат изхвърлени от дистрибуционните канали. Залети сме от сигнали. Молбата е ние да не казваме продуктите и имената на съответния човек", каза земеделският министър Явор Гечев, като така обясни защо министрите не показват договори и фактури на журналистите. Той даде и конкретни примери с цени на продукти, които потвърждават огромните надценки на стоките на щанда.

Опаковка от 400 г на кашкавал по БДС струва 8,04 лв. във фермата, а в магазина вече се продава за 15,59 лв. - това е 94% надценка.

Същият грамаж на краве сирене е с цена от 5,64 лв. при производителя, а на щанда се продава за 10,79 лв. - това е 91% надценка, заяви земеделският министър.

Гечев даде пример и с цената на кравето масло - 2,62 лв. струва то при производителя, докато цената му скача над над 4 лв. за 125 г опаковка в магазина. В същото време в Германия същото количество масло струва 2,59 лв. на щанда и 2,55 лв. - в Австрия.


"В България ценообразуването много често се разминава със западните образци", заключи Гечев. Пикът на инфлацията при хранителните продукти е бил през ноември, когато индексът е достигнал 26,1 %, каза той и отчете, че през последните няколко седмици е започнало намаление и промоции. Целта на служебното правителство е обаче намалението да е постоянно, а не промоционално.

В същото време по предварителни данни от НАП очакват декларирана печалба от търговските вериги около 25%.
КЗП е извършила 471 проверки, констатирани са 452 нарушения, 200 от тях за нелоялни практики. БАБХ е направила 333 проверки, за месец е установила 32 нарушения.
НАП е извършила 340 проверки, а 71 са съставените акта за нарушения. В момента НАП извършва 150 проверки на търговските вериги.

Коментари към новината

Още новини от Общество