Новини от област Стара Загора и България

ГДБОП и ДАНС влязоха в централи на Ковачки, проверяват и „Брикел“

ГДБОП и ДАНС влязоха в централи на Ковачки, проверяват и  Брикел
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Европейската прокуратура обяви в понеделник вечерта, че под нейния надзор се провежда мащабна акция в България по информация за извършени измами за милиони евро, свързани с недеклариране на емисии на парникови газове. Разследването се извършва от екипи на  Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС)

Обект на разследването е частна компания, отговаряща за проверката на емисиите на парникови газове от ТЕЦ-ове и топлофикации в България. Компанията е заподозряна за представяне на фалшиви доклади до компетентните национални органи, но името ѝ не се споменава.

Проверки текат в ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Марица 3", както и топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас, за които медии и политици твърдят, че са свързани с Христо Ковачки.

Според информация на Европейската прокуратура от 2017 г. дружеството съзнателно е подавало неверни данни и документация за годишните отчети за емисиите на парникови газове, произведени от ТЕЦ-ове и топлофикации в България. Това е довело до деклариране на по-малки от реалните емисии.

Така електроцентралите си спестяват разходи за закупуване на въглеродни емсии, каквито трябва да имат при замърсяване на въздуха над определените им нива за годината. Ако са надхвърлили правата си за замърсяване и не ги покрият с парникови квоти, подлежат на тежки санкции.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев отказа да коментира предмета на проверката и нейния ход преди тя да е приключила.

От „Брикел“ коментираха късно вечерта по bTV, че не се притестяват от проверката, която е документална.

Коментари към новината

Още новини от Икономика