Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Модерен академичен информационен център откри Тракийският университет

Модерен академичен информационен център откри Тракийският университет
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Модерен академичен информационен център, разположен на площ от близо 5000 кв.м. откри Тракийски университет – Стара Загора. Центърът е изграден по Програма „Региони в растеж“ и общата стойност на проекта е 4 млн. 178 хил.лв. От тях европейското финансиране по ЕФРР е в размер на 2 млн. 550 хил. лв, националното съфинансиране 450 000лева, а съфинансирането от страна на университета е в размер на 1 млн. 178 хил.лева.
Центърът разполага с модерна библиотека, напълно оборудвана дигитална печатница, учебни и компютърни зали. В него ще се осъществяват всички начинания, свързани с дигитализацията. Хартиените носители в библиотеката ще бъдат дигитализирани изцяло и студентите ще имат пълен достъп до тях.

Тук ще бъдат всички начинания по отношение на дигитализацията – в областта на аграрния сектор , в който Тракийски университет работи по Национална научна програма „Интелигентно животновъдство“, дигитализация на ветеринарната, хуманна медицина, създаване на центрове по телемедицина, телеветеринарна медицина и т.н., обясни проф. Ярков.

Лентата на новия академичен комплекс прерязаха ректорът проф. Добри Ярков, зам.-кметът Радостин Танев и зам.-областният управител Стоян Стоянов.
„Точно преди 45 години като студент по ветеринарна медицина присъствах на първата копка на университета. Сега, вече като ректор на учебното заведение имам щастието да приключа целия комплекс, който се изграждаше през изминалите години“, каза в приветствието си проф. Ярков. До няколко месеца ще бъдат приключени последните корпуси 12 и 13 на висшето учебно заведение, допълни той.

Сградният фонд на Тракийски университет впечатлява, както гости от България, така и от чужбина, със своите внушителна площ от 100 000 кв.м. РЗП и оборудване. Проф. Ярков благодари на съдействието на Община Стара Загора при реализиране на инвестицията, както и на архитектите, строителите на академичния център и на целия преподавателски състав на университета.

Повече подробности за плановете на университета четете в интервюто с ректора проф. Добри Ярков.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование