Новини от област Стара Загора и България

Хайгашод Агасян пя на представяне на книга на талантлива поетеса в Чирпан

3519 26/02/2023 08:15 Култура Книги
Хайгашод Агасян пя на представяне на книга на талантлива поетеса в Чирпан
Divident.€U Divident.€U

Поетесата Христина Димитрова представи пред чирпанлии своята четвърта стихосбирка „Разбъркано сърце” на 23 февруари в залата на Къща музей „Пейо Яворов” . Тя е дело на издателство „Лаген” Стара Загора, а редактор е бащата на Христина ДимитроваДимитрова - Трифон Митев.

Стихосбирката беше представена от член кореспондент на БАН проф. Иван Гранитски, който нарече стихотворенията „поетически въздишки” и „поезия на летежа”. Той определи заглавието като „добра метафора” - антитеза на истинското сърце, което трябва да е монолитно.

„Тези стихове говорят за преходността на човешкия живот, те са поезия на въздишката", заяви Гранитски. "Това е поезия на летежа, на усета за безтегловност, за нещо ефирно, неизказано, нашепнато… Христина търси краткостта на поетическия изказ, бяга от римата и намира белия стих. Подобно на Пенчо Славейков („Баща ми в мен”), тя открива баща си (общественика, издателя и журналиста Трифон Митев) в себе си („На татко”)."

Христина Димитрова прочете част от своите творби в съпровод на цигулка от Божидар Рахнев, който я поздрави с „Размишление” от Жул Масне. Специални гости на премиерата бяха Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели, и Хайгашод Агасян, който откри вечерта с песента „Не остарявай любов” по текст на Недялко Йорданов.

Снимки: Георги Иванов

Коментари към новината

Още новини от Култура