Новини от област Стара Загора и България

Кои са най-честите методи за отопление на дома?

4657 24/02/2023 16:13 Строителство Имоти
Кои са най-честите методи за отопление на дома?
Съдържание от Bulgarterm.bg Съдържание от Bulgarterm.bg

През зимата ефективното отопление на дома е актуален въпрос. Основните критерии са ефективността и икономичността. Кои са отделните видове системи за отопление, техните предимства и недостатъци? Споделят от Bulgarterm.bg.

Какво представляват системите за отопление на дома?

Това са уреди или инсталации, използвани за регулиране на температурата в отделните стаи на жилището. Предназначени са да отопляват през студените сезони и да осигурят прохлада и комфорт през лятото. От bulgar term споделят, че съвременните интелигентни решения са оборудвани с електронни термостати или терморегулатори, които прецизно поддържат зададената температура. В зависимост, дали тя спада или надвишава заложения праг, устройството включва или изключва уреда. Така, съвременните отоплителни системи са ефективни и икономични.

Най-често срещаните са котлите, камините, термопомпите и лъчистите печки на ток, подовото отопление и парното с радиатори. Всяко отопление за дома има свои собствени уникални характеристики, предимства и недостатъци.

Кои са най-срещаните видове системи за отопление на дома?

Съществуват четири основни и най-използвани методи, когато става дума за отделящи топлина ресурси:

  • уредите на ток – най-често това са термопомпите, конвекторите, инфрачервените печки. Сред първите, най-разпространени представители са климатиците. Вторите са специални печки, имащи нагревателен елемент в основата си. Третите са с електрически реотани, които се загряват до червено и нагряват предметите в близост до тях;
  • на твърдо гориво (дърва, пелети, въглища) – представляват метални котли с водна риза, работещи с тръбна инсталация и радиаториТермопомпи във всяко от помещенията. Когато има изгаряне в горивната камера се отделя топлина, която загрява водата във водната риза, тя циркулира по системата за отопление на дома и чрез радиаторите отдава голяма част от топлината си;
  • на газ или пара – специално пригодени котли с водна риза и горивна камера, в която пламъкът се поддържа от притока на газ от централната газоснабдителна инсталация. Парата е друг източник на топлина, на чийто принцип функционират съвременните ТЕЦ-ове.

Какви са плюсовете и минусите на всяка от системите за отопление на дома?

Термопомпите използват електричеството, за да пренасят топлината от въздуха или земята в дома ви. Те са енергоспестяващи алтернативи на котлите с твърдо гориво, газ или пара. Използват сложна и прецизна технология за оптимизация на консумацията, така че да поддържат желаната температура и да са максимално икономични. Препоръчителни са за използване в по-топъл климат, особено, когато става дума за най-разпространените видове термопомпи – въздух-въздух.

Конвекторните печки осигуряват топлина в стаята с циркулация на горещия въздух чрез конвекция. Те са енергийно ефективни електрически отоплителни уреди с голяма площ на нагревателния елемент. Това позволява бързото достигане на зададената температура и нейното поддържане, чрез вграден електронен термостат. Той включва и изключва уреда, когато съответно температурата започне да спада и при достигане на зададената стойност. Много са стилни и със съвременен дизайн, за да са подходящи за всеки тип помещение.

Подово отоплениеКогато използвате цялостна система за отопление на дома с радиатори и тръбна инсталация, котлите на твърдо гориво са незаменими. При правилно оразмеряване по мощност и капацитет, имат способността да осигурят нужния ресурс и цялото ви жилище да е равномерно затоплено и уютно. Когато използвате котелна система на пелети, процесът по поддържане на горенето е напълно автоматизиран, чрез специален бункер, в който се изсипват пелетите, и шнек, периодично дозиращ нужното количество.

Когато използвате централизирано подаване на газ или пара от местния ТЕЦ, не е нужно да притежавате котел, в който да има горене и отделяне на топлина. Трябва ви само тръбна инсталация и радиатори, което е значителна икономия на финансови средства. Тогава сте абонат на топлоелектрическата централа и плащате месечни сметки, на база консумация.

Какъв тип отоплителна система за дома е най-подходяща за вас?

При избора на метод за постигане на най-добър комфорт и уют в жилището, по време на зимните месеци, е важно да съобразите на първо място енергийната ефективност. Насочете се към най-икономичните решения в това направление. Преценете, дали искате да използвате ток или твърдо гориво, проучете цените на отделните видове ресурси и направете сравнение.

Климатът също има значение, тъй като в региони с много ниски температури (над -15 градуса), термопомпите не са най-добрия избор — не могат да работят със 100% от капацитета си. Твърдото гориво или газът са по-приемливата алтернатива.

Обмислете разходите, които ще имате за отопление на дома. Те зависят от мощността на отоплителния уред и колко студена ще е зимата. Колкото мощността е по-голяма, толкова и консумацията ще нараства. Колко ще ви струва поддръжката – ако можете да я правите самостоятелно, ще ви бъде по-евтино.

Коментари към новината

Още новини от Строителство