Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Ротарианци отбелязаха 118-ия рожден ден на движението с презентация на филм и книга

Ротарианци отбелязаха 118-ия рожден ден на движението с презентация на филм и книга
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

С презентация на филм и книга за развитието на ротарианското движение в България организациите на Ротари в Стара Загора отбелязаха 118-ата година от създаването на на клуба в световен мащаб.

Събитието събра в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ членовете на Ротари клуб Стара Загора - Берое, Ротари клуб Стара Загора и младежката организация на Ротари - Интеракт клуб Стара Загора, техни приятели и съмишленици, общественици и граждани.

Президентът на клуба Лилия Михайлова представи потомственият ротарианец и автор на книгата „Как Ротари се завърна в България“ инж. Цвятко Кадийски, чийто баща е един от първите радетели на ротарианството у нас.

Инж. Кадийски разказа дълго и увлекателно историята на възникването на ротарианското движение в България, като илюстрира думите си с интересна презентация с много снимки и любопитни факти от миналото на страната ни.

Какво е Ротари?

Ротари Интернешънъл е глобална мрежа от лидери и професионалисти, посветени на службата на обществото. Ротари е основана на 23 февруари 1905 г. от Пол Харис, адвокат от Чикаго. Оттогава Ротари се е превърнала в глобална организация с над 1,4 милиона членове в повече от 200 държави и територии, които променят живота на общностите по целия свят чрез значими и устойчиви проекти.

Членовете на Ротари са мъже и жени от всички сфери на живота - креативни хора на действието, които работят заедно за вдъхновяващи каузи. Девизът на Ротари "Service Above Self / За Безкористна Служба" отразява ценностите на организацията – приятелство, почтеност, многообразие, служба и лидерство, които ръководят работата на членовете ѝ за подобряване на живота на хората по света.

През годините Ротари Интернешънъл и Ротари България са осъществили множество проекти, насочени към насърчаване и опазване на мира, осигуряване на чиста питейна вода, подпомагане на образованието, изкореняване на болестите, подпомагане на майчиното и детско здраве, подобряване на икономическото развитие на местно ниво, опазване на околната среда и намаляване на бедността.

Някои от най-значимите приноси на Ротари включват създаването на Фондация Ротари преди повече от 100 години, която е инвестирала над 4 млрд. долара в хуманитарни инициативи, глобалното изкореняване на полиомиелита чрез партньорството на Ротари с други организации като УНИЦЕФ и СЗО, насърчаването на мира и разрешаването на конфликти и предоставянето на хуманитарна помощ на нуждаещите се общности.

„Каквото и да означава Ротари за нас, светът ще ни оцени по резултатите, които постигаме“, е казал основателят на Ротари, Пол Харис.

118-ата годишнина на Ротари е празник на един век служба, но също така е напомняне за решаващата роля, която Ротари и нейните членове играят в справянето с най-неотложните предизвикателства в света. Чрез своя ангажимент за безкористна служба, членовете на Ротари продължават да променят общностите, на които служат, оставяйки трайна следа в живота на хората навсякъде по света.

Коментари към новината

Още новини от Общество