Новини от област Стара Загора и България

„Ротари клуб – Берое“ дари модерно оборудване за Кукления театър в Стара Загора

1220 21/02/2023 16:23 Култура Сцени
Ротари клуб – Берое  дари модерно оборудване за Кукления театър в Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Членовете на Ротари клуб – Берое дариха изключително полезно за работата на Кукления театър в Стара Загора оборудване, което ще служи всекидневно при изработването на декори, кукли, облекла и други вещи, необходими при поставянето на нови спектакли.

Новите шевни машини вече са в действиеБлагодарение на дарението Кукленият театър вече разполага с две професионални шевни машини с дигитална настройка, едната от които е с петконечен оверлог. Ротарианците дариха още 5 професионални ножици за разкрояване и една електрическа ножица. Сред най-ценните нови придобивки за театъра е електронен циркуляр и инверторен електрожен.

„Когато се правят постановки със сложна сценография като „Завод“ или „Последния човек“, несъмнено трябват и циркуляр и надежден електрожен“, посочиха майсторите от кукленото ателие.

Идеята за дарението е на ротарианеца Жоро Добрев, който в разговор с директора на Кукления театър Дарин Петков попитал от какво най-много се нуждаят в културната институция, за да работи тя по-добре.

Дарението днес беше връчено от президента на клуба Лилия Михайлова и Жоро Добрев.

„На 23 февруари се навършват 118 години от създаването на ротарианското движение, което прегръща като своя кауза освен здравеопазването и образованието на младите хора“, каза след подписването на протокола за дарение Лилия Михайлова. Затова тази година ротарианците в България осъществят проекти, свързани с борбата срещу употребата на наркотици и агресията в училище и в семейството.

В подкрепа на тази кауза старозагорският Куклен театър ще възстанови една своя стара постановка, посветена на проблема с употребата на наркотици – „Без изход“, която ще бъде представена пред по-големите ученици – между 6-ти и 12-ти клас. В същото време куклените театрали работят и върху нова постановка, насочена срещу емоционалното и психическо насилие и агресията в училище, която ще бъде насочена към по-малките зрители.

„Това е общ проект на Ротари клуб Берое и Държавен куклен театър Стара Загора, който ще бъде полезен за всички“, допълни Дарин Петков.

Част от средствата за закупуване на новото оборудване за старозагорските кукленици са събрани с помощта на Обществен дарителски фонд по време на традиционната Коледна благотворителна вечер. Проектът е подкрепен нефинансово и от община Стара Загора в лицето на зам.-кмета по образованието Надежда Чакърова и кмета Живко Тодоров, който изрази благодарността си към дарителите с поздравителен адрес.

Коментари към новината

Още новини от Култура