Новини от област Стара Загора и България

Старозагорският куклен театър се включва в честванията на 100-годишнината на Юлия Огнянова

401 20/02/2023 14:15 Култура Сцени
Старозагорският куклен театър се включва в честванията на 100-годишнината на Юлия Огнянова
Divident.€U Divident.€U

На 22 февруари Кукленият театър в Стара Загора ще посвети представлението си на най- новия спектакъл за възрастни „Завод“ на 100 годишнината от рождението на Юлия Огнянова. Така театърът се включва в националните чествания на юбилея на големия преподавател, режисьор и театровед, станала символ на творческа безкомпромистност, свободен дух и пълна всеотдайност пред публиката и учениците си. В минутите преди спектакъла от 19.30 часа Кукленият театър ще представи своя документален филм „Спомени за Юлия”. В него ще видите уникални кадри от постановката на Юлия Огнянова „Поема за септември“, поставена от нея през 1983 г. на сцената на театъра.
По повод 100 годишнината на знаменитата режисьорка, театри от цялата страна ще посветят свое представление в деня на рождението й, 22 февруари. Народният театър ще изиграе представлението „Животът е прекрасен” на режисьора Александър Морфов, който е един от най- изявените й ученици.


Юлия Огнянова е родена във Варна на 22 февруари 1923 г. През 1943 г. е арестувана за агитационна дейност сред офицери от армията и е жестоко измъчвана в Дирекцията на полицията и РО-2 (Разузнавателен отдел) на Министерството на войната. Осъдена е на смърт, но оцелява. През 1953 г. завършва театрознание в ГИТИЗ в Москва. Между 1957 и 1960 г. е режисьор заедно с Леон Даниел, Вили Цанков и Методи Андонов в Бургаския театър. Трите години на легендарната бургаска четворка предизвикват обновление в театралния език, но четиримата са обявени за „формалисти“, за „проводници на чужди влияния“. След като бургаската група е разбита, Юлия Огнянова работи в театър „Трудов фронт“, Централния куклен театър, по-късно в Кукления театър в Пловдив, поставя в Стара Загора, Ямбол, Смолян, Хасково, както и в Латвия, Полша, Италия, Кипър и др. През 1981 г. започва да преподава във ВИТИЗ. Сред учениците ѝ са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Велимир Велев, Катя Петрова, Петър Тодоров, Кръстю Лафазанов, Симон Шварц, Мая Новоселска, Мария Сапунджиева, Вяра Коларова, Нина Димитрова, Васил Василев-Зуека, Дарин Петков и други. Юлия Огнянова е създала над сто постановки. Тя почина на 29 септември 2016 г.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура