Новини от област Стара Загора и България

Кръгла маса за въглищата и зеления преход се провежда в Стара Загора

Кръгла маса за въглищата и зеления преход се провежда в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Кръгла маса на тема „ Въглищата и зеленият преход – новите реалности за България“ се провежда в Стара Загора. Организатори са Институтът по енергиен мениджмънт и Американската търговска камара в България.
В Кръглата маса участват широк кръг лица – държавни институции, местната власт, НПО, синдикати, бизнес, експерти и др.

Основната цел на организаторите е да бъдат чути и обобщени техните актуални виждания по темата. Впоследствие, тази обобщена информация ще бъде представена спешно в писмен вид както на изпълнителната власт, така и на очакваното 49-то Народно събрание, а също и на други компетентни институции. Тя ще бъде направена и публично достояние чрез интернет.

В дискусията се включиха Славчо Нейков, председател на УС на Института по енергиен мениджмънт, който е и модератор на събитието, изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Иван Михайлов, изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие д-р Румяна Грозева, съоснователят на Платформата “Brown to Green” Кристина Лазарова.

В контекста на наложената политическа нестабилност в страната и реалностите на европейско, регионално и национално ниво е необходим нов поглед по посочената тема с ясна и добре обоснована национална позиция, която да бъде и ефективно отстоявана пред европейските институции, се казва в съобщението на Института по енергиен мениджмънт. Икономическите, енергийните и социалните аргументи за това са много и непрекъснато се увеличават.
Възложеното предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и предстоящата до средата на 2023 г. ревизия на Интегрирания план „Енергетика и климат“ също очертават острата необходимост от актуален експертен поглед върху темата за въглищата и тяхната роля за националната енергийна сигурност и икономическа стабилност.

Коментари към новината

Още новини от Икономика