Новини от област Стара Загора и България

ГЕРБ Стара Загора ще подкрепи появата на евтина годишна карта за градския транспорт

ГЕРБ Стара Загора ще подкрепи появата на евтина годишна карта за градския транспорт
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

С новата карта разходите на човек за градски транспорт за 12 месеца ще паднат с почти 50%

На предстоящата февруарска сесия на общинския съвет групата общински съветници на ГЕРБ ще подкрепят предложението да бъде създадена годишна карта за всички линии на градския транспорт в Стара Загора на цена от 365 лева. Предложението е общинския съветник Методи Пенчев от групата на „Народен съюз“. Колегите му от ГЕРБ са имали същата идея, но са изчакали да излязат финансовите разчети на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“, поясни на брифинг арх. Мартин Паскалев заедно с още трима от общински съветници  ГЕРБ.

Годишно около 800 – 900 души в Стара Загора си купуват месечни карти за всички линии на автобусния транспорт на цена 60 лева. Това прави 720 лева годишен разход за тези хора. С въвеждането на новата, годишна карта, те ще могат да спестят почти 50% от парите, които дават за градски транспорт през годината, посочи Паскалев.

Цената на картата от 365 лева ще се плаща еднократно, цялата сума наведнъж, без възможност за разсрочване. Картата ще важи 12 месеца напред от датата, в която е закупена, а не за календарна година. За сметка на това разходът на един пасажер на ден ще бъде 1 лев през цялата година.

Годишната карта ще бъде в помощ най-вече на работещите хора, на които се налага всеки ден да ползват градския транспорт, смята арх. Паскалев. Чрез нея общината ще стимулира ползването на градския транспорт, целта е да накараме колкото се може повече хора да слязат от колите си и така да облекчим трафика в града и натоварването на въздуха с емисии от изгорелите газове, поясниха общинските съветници.

С въвеждането на годишните абонаментни карти дружеството „Тролейбусни и автобусни превози“ ще отчете нереализирани приходи между 200 000 и 300 000 лева.

„По-разумно е да насочим общински средства към дотиране на градския транспорт, отколкото да строим многоетажен паркинг в центъра на града, каквито са строили през 80-те години в Европа и практиката е доказала, че имат обратен ефект – привличат още повече автомобили в оживените градски части, които трябва да бъдат преди всичко за хората“, посочи Паскалев.

Външна фирма в момента разработва нова транспортна схема по задание на община Стара Загора, която се очаква да бъде представена за обсъждане в Общинския съвет в най-скоро време. Новата транспортна схема трябва да оптимизира градските линии и разходите на дружеството, като направи транспорта много по-удобен за гражданите.

„Ще инициираме среща с гражданите на Стара Загора, на която да чуем техните предложения и нужди, особено при обслужването на по-отдалечените места“, посочиха общинските съветници.

Коментари към новината

Още новини от Общество