Новини от област Стара Загора и България

Защитени ли сме при земетръс?

Строителният инженер-конструктор Никола Нешев: Сградите в Стара Загора имат добра защита при земетресение

Строителният инженер-конструктор Никола Нешев: Сградите в Стара Загора имат добра защита при земетресение
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Панелните блокове са дори по-устойчиви, отколкото монолитните, смята инж. Нешев

След земетресението в Турция у нас започна дискусия в посока на качествено ли е строителството ни и спазват ли се в България нормите и правилата при строеж на жилищни сгради, от кого зависи качественото изпълнение, кой носи отговорност при неспазване на правилата?

инж. Никола НешевОбърнахме се с тези въпроси към  инж. Никола Нешев – инженер конструктор гражданско и промишлено строителство. Той е проектант с дълъг стаж и един от първите строителни предприемачи в Стара Загора с фирмата си "Никон".

Никола Нешев е сред строителните предприемачи в Стара Загора, които имат най-много построени жилищни сгради в Града на липите. В миналото е работил в Проектантска организация – Стара Загора, като е минал през цялата йерархична стълбица – проектант, групов ръководител, началник отдел. Отговарял е и за панелното строителство в града.

Строителството на жилищни сгради в Стара Загора, както и в цяла България, следва изцяло европейските стандарти, посочва в началото на разговора ни той. У нас има ясни контролни органи, които следят за качественото изпълнение на строителните дейности. В този смисъл строителството у нас е на много по-високо ниво от това в Турция, казва опитният строителен инженер конструктор.

Въпросът за качественото строителство е комплексен. В строителния процес имат значение четири страни – строителят, който е само изпълнител, проектантът, независимият надзор и възложителят. В никакъв случай при възникване на проблем, вина не може да носи само една от тези страни.

Строителят е длъжен да изпълни проекта, проектантът да контролира дали е изпълнен проекта му, да не говорим и за ролята на държавата, която също има много важна роля с контролните си функции, допълва Никола Нешев.

Строителните норми в България В България строителството до 1950 г. е било по европейските стандарти, след това минава по съветските стандарти, разказва инж. Нешо Нешев. "Стара Загора не беше земетръсен район до 1987 г., когато се случи земетресението във Вранча. Тогава се промениха нормите и при нас, завишиха се изискванията. Така че строените след 1987 г. в Стара Загора сгради отговарят на по-високите изисквания.

Откакто минахме отново към европейските норми, изискванията за изчисляване и оразмеряване на сградите са още по-високи. Смятам, че колегията като цяло в Стара Загора се стреми да спазва правилата, казва строителният предприемач.

Но трябва да бъдем честни и да кажем, че има и слаби проекти, признава той. „Като цяло обаче това, което се строи в момента е с високо качество. Предпоставките за безаварийност на новите сгради са много по-високи от старите, при които конструктивните изисквания като колони, армировка, дебелина на елементите, на бетона бяха по-ниски. Съвременното масово строителство е по-добро – както  при жилищните сгради, така и по-високите сгради.

Старите сгради обаче имат друго предимство - бетонът, който се използваше по онова време, беше с много висока якост, много здрав. Той се правеше при заводски условия и това също ни дава основание да смятаме, че старите сгради притежават също нужната устойчивост при земетръс, казва инж. Нешев.

Безспорно качеството на жилищното строителство у нас като цяло е по-добро от турското. Там контролът е значително по-нисък, отколкото в европейските страни“, казва инж. Нешев.

Панелните блокове Панелните блокове на земетръс реагират дори по-добре отколкото така наречените "монолитни сгради", тъй като са по-податливи, по-еластични по отношение на възпроизвеждане на земетръсната сила. Ако обаче една сграда е монтирана зле, не е спазен проекта, може да бъде компрометирана.

"Не смятам в никакъв случай, че панелните сгради са по-лоши от монолитните, казва инж. Никола Нешев. Все пак обаче зависи и кой е строил сграда във времената преди демократичните промени, посочва проектантът. По онова време в т.нар. КЕЧ при Строителни войски нямаше дисциплина за спазване на качеството и е възможно да има допуснати пропуски.

Височината на сграда няма значение по отношение на безопасността, категоричен е строителният предприемач и дава пример с добре изградените небостъргачи, които издържат на земетресения. Днес хората правят много високи сгради, зависи обаче как е оразмерено, изчислено. Ясно е, че не всеки може да строи качествени високи сгради, допълва той. Според него обаче високите сгради в Стара Загора отговарят на всички изисквания за безопасност при земетресение.

Коментари към новината

Още новини от Строителство