Новини от област Стара Загора и България

25 години по-късно

Трети турнир по бързо и вярно смятане организира "Съветът на мъдреците"

Трети турнир по бързо и вярно смятане организира Съветът на мъдреците
Divident.€U Divident.€U

На 25 февруари 2023 г. в ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ ще се проведе състезание по бързо и вярно смятане за ученици до 10 клас, по решение на училищното настоятелство „Съвет на мъдреците“ и Фондация „Миню Балкански“. Състезанието се провежда 25 години след втория такъв турнир.

Форматът на състезанието е - за не повече от 60 минути участниците решават 30 задачи от учебниците по математика за съответния клас към датата на провеждане на състезанието - бързо и вярно. Всяка задача се оценява с по 1 точка за верен отговор, 0 точки – ако отговорът е грешен или не е посочен.

Състезателните групи са 8: подготвителна група, първи клас, втори клас, трети клас, четвърти клас, група 5 – 6 клас (по идея на състезанието „Кенгуру“), група 7 – 8 клас (върху задачи от националното външно оценяване за 7 клас) , група 9 – 10 клас (по модел на държавния изпит по математика).

Турнирът е трети по ред, след турнирите организирани през 1997 г. и 1998 г. от вестник „Математическа поща“ - от издателя на вестника Любомир Любенов и почетния гражданин на Стара Загора д-р Светлозар Дойчев.

Победителите от 1998 г. вече са най-малко на 32 години. С 30 вярно решени задачи през 1998 г. се похвалиха Васил Каранешев (тогава във 2 клас, Пловдив), Пламена Петкова (2 клас, Дряново), Даниел Даракчиев (3 клас, Пловдив), Борис Ненчев (5 клас, Пловдив), Мария Атанасова (5 клас, Пловдив), Камелия Кочос (5 клас, Пловдив), Александър Петров (5 клас, Пловдив). На точка от максималния резултат през 1998 г. останаха старозагорските ученици Цветомир Грозданов (4 клас), Красимира Кондакчиева (4 клас), Стефка Арбалова (5 клас), Мартина Абаджиева (5 клас) и Йорданка Костова (6 клас).

В навечерието на националния празник на 3 март 2023 г. ще узнаем и имената на победителите в третото издание на турнира.

Информация и формуляри за участие можете да получите като изпратите писмо на и на двата на адреса [email protected] и [email protected]

ВАЖНИ СРОКОВЕ

До 22 февруари – заявка за участие + документи на адреси [email protected] и [email protected]

23 февруари – обявяване на началните часове на състезанието по класове (изпращат се на електронните адреси на подалите заявки)

25 февруари – състезание 30 задачи за 60 минути

3 март 2023 г. - обявяване на резултатите и награждаване на победителите

Коментари към новината

Още новини от Образование