Новини от област Стара Загора и България

САЩ санкционира още петима българи по закона "Магнитски"

1473 10/02/2023 23:45 Политика Власт
САЩ санкционира още петима българи по закона Магнитски
Divident.€U Divident.€U

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България - Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов - за тяхното широко участие в корупционна дейност в България.

OFAC също така наложи мярка на четири юридически лица, притежавани или контролирани от Малинов, както и дружество, притежавано или контролирано от Горанов, съобщи News.BG.

Мерките спрямо тези физически и юридически лица се налагат въз основа на Указ 13818, който надгражда и прилага Глобалния закон "Магнитски" за отговорност при нарушаване на правата на човека и под чието действие попадат участниците в сериозни нарушения на правата на човека и корупция по целия свят.
Днешната мярка се явява продължение на предишните санкции на OFAC срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързаните с тях дружества, които бяха санкционирани през юни 2021 г.

В допълнение на предишните санкции, Държавният департамент налага на Румен Овчаров, Александър Николов, Владислав Горанов и членовете на техните семейства визови ограничения по чл. 7031, б. "в" от ежегодния Закон за бюджетните кредити на Държавния департамент, чуждестранните операции и свързаните с тях програми - тези лица и членовете на техните семейства нямат право да бъдат допускани на територията на САЩ.

Санкционираните днес лица са заемали държавни постове в продължение на много години, в рамките на няколко правителства и с различна политическа принадлежност. Разнообразието на техните биографии и дългогодишната им известност в българската политика илюстрират степента, до която корупцията е дълбоко вкоренена в министерствата, партиите и държавните отрасли, и показват изключителната нужда от политическа воля за осъществяване на реформа, свързана с върховенството на правото, и борба с корупцията, се посочва в изявлението на САЩ.

В изявлението на САЩ информират, че и Великобритания налага санкции на Пеевски, Божков и Желязков.

Коментари към новината

Още новини от Политика