Новини от област Стара Загора и България

Валентин Дончевски с поредна номинация за наградата „Владимир Димитров – Майстора“  

1565 09/02/2023 20:00 Култура Изложби
Валентин Дончевски с поредна номинация за наградата  Владимир Димитров – Майстора    
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Големият художник на Стара Загора и света Валентин Дончевски получи четвърта по ред номинация в Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров - Майстора.

Валентин Дончевски пред БНТ2Дончевски беше един от тримата номинирани от цяла България в XI-ото издание на церемонията, която се състоя в Кюстендил.

Номинацията на Валентин Дончевски идва от колегите му от регионалното представителство на Съюза на българските художници в Стара Загора, която е подкрепена на национално ниво.

Наградата на името на Владимир Димитров - Майстора се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в областта на живописта. Творците, получили наградата са майстори, които боравят с различни изразни средства и експонират творчеството си по различен начин в публичното пространство, обясни директорът на Художествената галерия в Кюстендил доц. Валентин Господинов.

„Това е една от най-хубавите изяви в сферата на българското изобразително изкуство. Много силно преживяване, което оставя запомняща се следа в паметта на участниците“, каза след награждаването Валентин Дончевски и допълни – „Хората на изкуството реагират на времето, в което живеят със творческа рефлексия. В живота им е адски трудно, в изкуството му е по-лесно“.

Престижното отличие на името на Владимир Димитров – Майстора за 2022 година получи художника Румен Гашаров за неговата изложба “Бруто/Нето” подредена в Софийската градска художествена галерия.

Журито отличи посмъртно и художника Румен Жеков с наградата на Майстора извън регламента на номинациите.

По традиция награденият през предходната година подрежда своя изложба. Тази година това направи Атанас Парушев, който представи експозиция с абстрактна живопис, посветена на буквата М.

Коментари към новината

Още новини от Култура