Новини от област Стара Загора и България

От 2 февруари до 15 юни

Започна кандидатстването на бизнеса за енергийна ефективност по Плана за възстановяване

1122 07/02/2023 14:41 Икономика Бизнес
Започна кандидатстването на бизнеса за енергийна ефективност по Плана за възстановяване
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От 2 февруари започна кандидатстването на бизнеса във връзка с програмата „ Подкрепа и обновяване на сградите в сферата на производството, търговията и услугите по Плана за възстановяване и устойчивост. Процедурата ще бъде отворена за кандидатстване до 15 юни. Бизнесът може да получи средства по програмата , както за саниране на административните си сгради, така и за производствените помещения.

Малките, средни и големи предприятия разполагат с различен бюджет. Малките и микро предприятия имат достъп до 58 млн.лева по програмата, определените средства за средните предприятия са 32 млн.лева, а за големите – 94 млн.лева.
50% от необходимите средства за реализиране на всеки един проект са безвъзмездно финансиране, а останалата половина са собствени средства.
Минималният размер за изпълнение на мерките за енергийна ефективност за микро предприятията е 35 000 лева, а максималният – 100 000 лева. Средните предприятия могат да кандидатстват за изпълнение на проект от 100 000 до 500 000 лева, а големите – до 1,5 млн.лева.

Първата стъпка за кандидатстване по програмата е енергийното обследване на сградите, съобщават от ЦИЕС – Стара Загора. При тях има вече подадени документи от представители на бизнеса. Всеки, който кандидатства по проекта трябва да представи доклад по енергийно обследване на сградите си.

Конкретните цели на отворената процедура за бизнеса са:
• Подобряване енергийните характеристики на сгради в сферата на производството, търговията и услугите, чрез изпълнение на устойчиви интегрирани високоефективни енергийни мерки;
• Постигане на минимум 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от нежилищния сграден фонд;
• Намаляване на разходите за енергопотребление;
• Спазване на „принципът за ненанасяне на значителни вреди“ (2021/C58/01 по смисъла на член 17 от Регламент (ЕС) 2020/852 ).

Допустими кандидати за предоставяне на средства по процедурата могат да бъдат:
• Търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите;
• Микро, малки, средни и големи предприятия, които са регистрирани не по-късно от 31.12.2019 г. и са реализирали определени нетни приходи от продажби за 2022-ра финансова година в зависимост от категорията на предприятието.

Коментари към новината

Още новини от Икономика