Новини от област Стара Загора и България

Мерки за насърчаване на инвестициите приеха общинските съветници на Стара Загора

756 26/01/2023 13:19 Икономика Бизнес
Мерки за насърчаване на инвестициите  приеха общинските съветници на Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Всеки инвеститор клас "В" получава индивидуално административно обслужване

Общинските съветници на Стара Загора гласуваха на днешното си заседание пакет от мерки за насърчаване на инвестициите. Те са формулирани в Наредба за изменение и допълнение на действащата до момента Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение и издаване на сертификат за инвестиции клас В.

„С този проект за изменение и допълнение на действащата Наредба в общината от една страна се улесняват инвеститорите точно в посока на документацията. Прилагаме целия пакет от документи, необходими за искане за издаване на сертификат клас В“, обясни Росица Райкова, началник отдел „Инвестиции“в общината.

Чисто административно сме приложили методология, по която да правим оценка на постъпилите заявления. Отделно вкарваме нова глава, с която искаме да разширим кръга от услуги, които може да предостави общината, допълва тя.
Те са свързани с предоставяне на всякакъв вид статистическа информация на инвеститора – от гледна точка на пазар на труда, недвижими имоти, цялостно състояние, както и възможност за организиране на различни събития, така че съответната компания да достигне до партньори, да има успех в намирането на работна ръка в общината, казва Райкова.

В нова точка на Наредбата е записано: Създава се обща благоприятна среда за бизнеса, свързана с намаляване на административно-правните бариери и издаване на необходимите разрешителни от компетентност на общинска администрация.
След издаване на сертификат клас В , кметът на общината със своя заповед определя служител, който да извърши индивидуално административно обслужване на инвеститора, необходимо му реализиране на съответния инвестиционен проект. Това гарантира по- бързо обслужване.

С новия документ Община Стара Загора цели да облекчи инвеститорите и да ги насърчи в дейността им на територията на общината.
Опитахме се да дадем яснота и да облекчим процедурата. Приложили сме и самият шаблон за издаване на сертификат клас В –вижда се как трябва да изглежда той, обясни Райкова.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика