Новини от област Стара Загора и България

Мерки

РИОСВ – Стара Загора издаде предписания след проверка за замърсяване край село Ракитница

РИОСВ – Стара Загора издаде предписания след проверка за замърсяване край село Ракитница
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Граждани са сигнализирали на горещия телефон на Община Стара Загора за замърсяване на гората в близост до депото за отпадъци край село Ракитница. Направена е на място проверка от експерти на отдел „Екология“ в Община Стара Загора и РИОСВ.
След проверката, РИОСВ е издала предписания на Регионалното депо за отпадъци, което се управлява от консорциум "Регионално сдружение за управление на отпадъците – Стара Загора", съобщи началникът на отдел „Екология“ в общината Пламен Йорданов.
Предписанията са: да не се допуска изтичане на замърсени води в точката на заустване на река Сазлийка, както и да се предприемат мерки за предотвратяване на подобно замърсяване занапред.
При проверката на място екипът от експерти днес е установил, че в точката на заустване на река Сазлийка няма инфилтратни води. След тази проверка е направен оглед на целия обект, след който е установено локално наличие на инфилтратни води. Няма опасност за здравето на хората, казват експертите. 
„Цялата структура на депото е обезпечена с резервоари, канавки, за да не се допуска излив. По данни на оператора обаче часове преди това е имало обилен дъжд, който е най-вероятно е предизвикал изтичане на мръсните води“, съобщи Пламен Йорданов.

Коментари към новината

Още новини от Общество