Новини от област Стара Загора и България

Енергийна ефективност

Седем сгради в Стара Загора ще бъдат обновени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Седем сгради в Стара Загора ще бъдат обновени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Очакванията са до края на годината да бъдат проведени обществените поръчки за саниране

Община Стара Загора изготвя документи за саниране на 7 сгради по Плана за възстановяване и устойчивост. Проектите ще дадат възможност сградите да станат енергийно ефективни и в същото време ще променят изцяло външния им облик, така че да се впишат добре в архитектурния облик на града, казва за Divident.EU Мирослава Шопова, началник отдел „Европейски програми и международно сътрудничество“ в общината.

Първите 6 проектни предложения ще бъдат подадени към МРРБ и касаят ремонти на сградата на Община Стара Загора и на „Тролейбусни и автобусни превози“ . По направление културна инфраструктура, Община Стара Загора е включила цялостно обновяване на библиотека „Родина“, както и на сградата на бившия пионерски дом.

По компонент спортна инфраструктура са включени за ремонт сградата на спортната зала на БСФС на ул. Цари Иван Шишман 60, както и спортна зала „Берое“.
Във връзка с подобряване на образователната инфраструктура, Община Стара Загора подготвя проект за ремонт на 11 ОУ, с който ще кандидатства пред Министерство на образованието.
Първите 6 проектни предложения ще бъдат подадени към МРРБ до 28 април, като срокът за оценка е 3 месеца. Проектът за 11 ОУ ще бъде подаден към МО до 20 февруари. Очакванията са в края на 2023 година да бъдат организирани конкурсите за изпълнители на тези проекти.

Минималната стойност за всеки един проект е 50 000 лева, а максималната стойност за административните сгради е 8 млн.лева. Отпусканите средства за сгради за културна инфраструктура са до 3 млн.лева , а за спортна инфраструктура – 2,5 млн.лева.

Община Стара Загора ще кандидатства за получаване на максималната възможна сума от 8 млн.лева за обновяване на административната си сграда. Планът включва поставяне на соларни панели на покрива на общината, цялостен ремонт, така че да се намалят значително разходите за ток и сградата да стане по-уютна.
„В момента сме на етап енергийно обследване, което се прави от ЦИЕС – Стара Загора.

На първо място подобренията от ремонта на сградите ще се усетят от хората, които я използват –енергийна топлина, климатизация, нова работна среда. Общините имат задължителен собствен принос в осигуряване на средства за достъпност на средата. Ако сградата има конструктивни проблеми, те ще бъдат отстранени със средства на общината“, казва Шопова.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество