Новини от област Стара Загора и България

Тенденция

Яйцата най-силно засегнати от инфлацията, очакват спад на цената им

10801 18/01/2023 11:11 Агро Животновъдство
Яйцата най-силно засегнати от инфлацията, очакват спад на цената им
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Липсата на яйца в световен мащаб и птичия грип в някои европейски страни увеличава търсенето им

Яйцата и краставиците са храните, които отбелязват най-висок ръст на цените през декември, показват данните на НСИ. За година цената на яйцата се е увеличила почти двойно и увеличението далеч изпреварва инфлацията. Само за месец декември ръстът на цената на яйцата е 12%. Тя тръгна от 15 ст. в края на 2021 г. и по данни на Стокови борси и тържища стигна до 40 ст. на 18 януари 2023 г. В магазините цената на този основен за българина продукт стигна 50 ст. и повече.
Обърнахме се към производители и към Асоциацията на промишленото птицевъдство в България, за да разберем на какво се дължи ръстът в цената и дали ще продължи през следващите месеци.

„Основната причина за повишаване цената на яйцата е инфлацията. При нас тя е 100%, защото ако в началото на 2022 г. купувахме фуражите на цени от 600 лв. с ДДС, сега ги купуваме на цена от 1250 лв. с ДДС. Нараснаха разходите за горива, ток, отопление, заплати, разходи за минерали, витамини, допълващи фуражи. Средното увеличение е около 70% на всички консумативи. Фуражите образуват около 70% от себестойността на птичите продукти. Другата причина е сериозният недостиг на яйца в световен мащаб“, каза за Divident.EU председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство в България Даниел Божанков.

Основната причина за високия ръст на цената на яйцата според Диана Нанева, директор на Птицеферма „Ко-Ко“ в Стара Загора е липсата на яйца в световен мащаб. Старозагорската птицеферма произвежда над 1 млн. яйца годишно.
В Англия вече въведоха ограничение в търговските вериги при закупуването на яйца. Има птичи грип в някои европейски страни. Това отваря ниши за българските производители да изнасят на по-висока цена в Европа. Ние не можем да ги обвиняваме, защото колегите претърпяха огромни загуби през миналата година и нямахме помощ от държавата – нито за ковид, нито ни намалиха ДДС, както в другите страни, допълва той. Секторът е получил само една кризисна помощ, която оценява на покриване на загубите с около 30%. Получихме 25 млн. лева, които за нашия сектор, който е най-голям в животновъдството, са изключително малко, казват производителите.

Очакваме застой в цената. Има много фактори, като един от тях е коридорът, който осигурява пшеница между Русия и Турция. В момента тенденцията е за поевтиняване на пшеницата. Ако тази тенденция продължи, съответно цените на продуктите яйца и пилешко месо ще падне, казва Божанков. Според директора на старозагорската птицеферма Диана Нанева по-скоро от тук нататък трябва да се очаква спад в цената на яйцата.

В Асоциацията на промишленото птицевъдство членуват 45 фирми, като 4-5 са прекратили дейност заради натрупани загуби. Такава опасност има и за още няколко фирми. „Няма сигурност за бъдещето. Държавата ни неглижира, не усещаме, че сме приоритетен сектор. Оставени сме да се оправяме сами“, казват производителите.

Коментари към новината

Още новини от Агро