Новини от област Стара Загора и България

Трети мандат

Георги Гьоков, БСП: Този мандат е като горещ картоф – нито да го ядеш, нито да го изхвърлиш

7142 16/01/2023 16:08 Политика Опозиция
Георги Гьоков, БСП: Този мандат е като горещ картоф – нито да го ядеш, нито да го изхвърлиш
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Според депутата от БСП и бивш социален министър Георги Гьоков съставянето на правителство с третия мандат ще бъде изключително трудна задача. „ Този мандат е като горещ картоф – нито да го ядеш, нито да го изхвърлиш“, но ние ще направим всичко възможно, за да изпълним задачата си, тъй като отговорността към българския народ изисква това, коментира той за Divident.EU.
С всички възможни средства - парламентарни, извънпарламентарни ще се опитаме да достигнем до съставяне на правителство, но не на всяка цена, каза още Георги Гьоков. БСП ще търси точките, които сближават партията с останалите парламентарно представени сили, а не тези, които я раздалечават от тях.

Партията ще свика ръководния си орган – Националния съвет, за да вземе решение с кого от парламентарно представените партии ще разговаря, в какъв порядък, с какви приоритети. Очаква се заседанието на Националния съвет на БСП да бъде в сряда, 18 януари. „Личното ми мнение е, че трябва да разговаряме с всички партии, да поставим приоритетите си и да видим къде има съвпадение“, каза народният представител от Старозагорски избирателен район.

След като имаме задачите, посоките, поставени от Националния съвет, ще трябва да се срещне нашият председател Корнелия Нинова с лидерите на останалите парламентарно представени партии, да се уточнят нещата и на следващ етап да се водят разговори по приоритети при постигане на съгласие. Правителство трябва да има, но не на всяка цена. Имаме приоритети, които следваме от дълги години. Те влизат в програмите ни, няма как да отстъпим от тях, допълни той.

В никакъв случай няма да се съглася, че правителството, което БСП тръгва да съставя трябва да следва приоритетите на служебното правителство, защото най-малко това не са приоритети за БСП. Аз, например, не виждам адекватни действия в социалната сфера от страна на служебното правителство. Ако има нещо адекватно, постигнато по отношение на социалната сфера, то се дължи на решенията на НС, каза Гьоков.

Трябва да благодарим на президента, че ни връчи третия мандат от няколко възможни варианта. Явно е преценил, че БСП е най-отговорната партия в парламента, защото показахме това с действието си при преговорите в този и в предходния парламент. Разговаряме с всички без изключение, поставяме приоритетите си, спазваме решенията на нашите ръководни органи. Ние разбираме очакванията на българското общество да има редовно правителство. Затова ще направим всичко възможно да съставим такова, каза народният представител.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Политика