Новини от област Стара Загора и България

Нинова прие третия мандат и връчи на Радев кутия бонбони „Мерси“

1594 16/01/2023 10:07 Политика Власт
Нинова прие третия мандат и връчи на Радев кутия бонбони  Мерси
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Президентът Румен Радев връчи официално третия мандат на парламентарната група на коалиция „БСП за България“. На церемонията в 10 часа в Президентството дойде да получи мандата лидерът на БСП Корнелия Нинова, придружена от Кристиян Вигенин.

Радев връчи папката на Нинова с букет червени рози и посочи, че възлага третия мандат в изпълнение на разпоредбите на Конституцията, след като първите два не са успели да излъчат редовно правителство и обясни защо е предпочел „БСП за България“:

„Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност. Във времена на силно политическо противопоставяне БСП не само успя да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии, но и доказа, че може да прави компромиси и да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре, както със старите, така и с новите политически формации в българския Парламент. Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставянето на редовно правителство. Желая ви успех.“, каза Радев.

Корнелия Нинова пое папката с мандата и от своя страна върна папка в червен цвят, като обясни, че това са правомощията, които има от парламентарната си група, да поеме мандата. В папката обаче се оказа и голяма кутия шоколадови бонбони „Мерси“, с която Нинова почерпи за рождения си ден днес.

„Заповядайте. Почерпете се за мое здраве, за общо здраве, благодаря за доверието. Разбираме тежестта на ситуацията, отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко възможно, което зависи от нас, за да има редовно правителство. Наистина доказахме в предишни опити, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес на България с колегите от другите парламентарни партии. Така че ще продължим в този дух на съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната ни в момента“, върна жеста Нинова.

Коментари към новината

Още новини от Политика