Новини от област Стара Загора и България

Президентът избра отново БСП за третия мандат

5375 15/01/2023 12:43 Политика Опозиция
Президентът избра отново БСП за третия мандат
Divident.€U Divident.€U

Третият мандат за съставяне на правителство от 48-то Народно събрание отива отново в ръцете социалистите.
Президентът Румен Радев ще връчи мандата на лидера на социалистите Корнелия Нинова в понеделник, 16 януари 2023 г. в 10:00 часа. Явно и последните дни не са разколебали решението на президента, въпреки многобройните намеци, а и директно посочвания от страна и на двете най-големи парламентарни сили ГЕРБ и ПП, че най-успешен би бил мандатът, ако той отиде в ръцете на Христо Иванов и "Демократична България".

Първите два мандата се връчват на първата и втората по големина формация в парламента, а получателят на третия мандат се избира от президента. При опитите за съставяне на редовен кабинет в предходното 45-о, 46-о и 47-о Народно събрание Радев и трите пъти връчи третия мандат на БСП.

БСП заявява, че ще води разговори с всички парламентарни партии, като изключва обаче да търси подкрепа от ГЕРБ и ДПС. С бившите коалиционни партньори в последното редовно правителството позициите на партията непрекъснато се раздалечават, като освен фундаменталното различие във външната политика по отношение на войната в Украйна и политиката на Руската федерация, в този парламент се добави и разделителната линия на гласуването с хартиена бюлетина и премахването на практика на машинното отчитане на гласовете.

Коментари към новината

Още новини от Политика