Новини от област Стара Загора и България

Видео пътуване до най-големия от Канарските острови

Тенерифе или островът на вечната пролет (ВИДЕО)

Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Казват, че това което кара туристите да се връщат отново и отново на едно място, са емоциите, преживяванията, които се помнят за цял живот. Често те са свързани с красива природа, забележителности, вкусна храна, добро обслужване и любима компания.

Освен всичко това екзотичният остров Тенерифе (най-големият от Канарските острови) предлага целогодишно и чудесен климат. Туристите го определят като целогодишна късна пролет. Температурите през деня обикновено са такива, каквито в България сме свикнали да бъдат в края на май и началото на юни – около 24 - 28 градуса.

Преди да посетя острова на вечната пролет сякаш не съм си давала сметка, че при тези температури тялото се чувства най-добре. Може би и това е една от причините много семейни двойки от Англия, Франция, Германия и други европейски страни и дори от други континенти да се преселят тук и да създадат свои домове.

Пристигнахме в Тенерифе на 29 декември, като не очаквахме, че посрещането на Нова година при летни температури може да се окаже толкова вълнуващо преживяване.
Ако трябва да се посочи нещо, което характеризира най-големият от всички Канарски острови – Тенерифе, това е екзотиката – брегове с причудливи скали и примамливи плажове, покрити с вулканичен пясък и камъчета, палмови дървета с бухнали корони от листа, десетки видове кактуси, застинали в различни пози на фона на магнетичния и чист като бисер, загадъчен Атлантически океан.

По крайбрежната ивица на Тенерифе се редуват различни по големина спретнати курортни градчета, спиращи дъха водни паркове, хотелски комплекси и ресторантчета с вкусна морска храна на напълно достъпни за средния европеец цени.
Тенерифе е предпочитано място за пазаруване, защото магазини тук са отворили едни от най-популярните световни марки, много от които испански. Нищо чудно – макар и на стотици километри, Канарските острови са част от територията на Испания. Статутът им на безмитна зона ги превръща в неустоим търговски център, в който може да откриете луксозни маркови стоки на по-ниски цени.

Канарските острови са от местата, които са по-малко познати на българите. Може би защото пътуването до там е продължително - пътува се почти ден, като се сменят два самолета. На отиване ние пътувахме от София до Лондон, където се прехвърлихме в самолет за Тенерифе. На връщане пък от летището Los Cristianos – едно от най-оживените места на острова, отлетяхме за Париж и от там обратно за България.

Вулканичният остров Тенерифе се намира едва на около 300 км от Африка и на 1250 км от континентална Испания. Той е с площ от 2034 кв. км и население от близо 1 млн. души / 904 713 души/. Годишно през острова минават над 6 млн. туристи.

Най-много са туристите от Англия, но на острова може да се чуе всякаква реч. Често звучат и славянски езици, от които най-често руски. Основният език, който ехти навсякъде, обаче, естествено, е испанският.

Още с посрещането ни на летището в Los Cristianos получаваме безплатно от служителите карта на Тенерифе. Трябва да се придвижим до курорта Playa Callao SalvaJe, Калая Салвахе където e ще почиваме в продължение на 4 дни. След това ни очакват още толкова нощувки в оживения търговски център на Тенерифе . Между различните курорти и селища на острова денонощно се движат автобуси, с които бързо и евтино можеш да се придвижиш от едно място до друго. Вторият вариант е с такси, което вози при първоначална такса от 3,50 евро и 50 цента на километър. В тях, както и в почти във всички останали търговски обекти, може да се плаща с кредитна или дебитна карта. Третият вариант е да си наемеш кола под наем. Цената за един ден варира от 35 до около 60 евро, в зависимост от големината й и за колко дни я наемаш.

Качваме се на такси, което полита с луда скорост по добре асфалтираните шосета, върти се като във флипер по безумно много кръгови кръстовища. В тъмното сякаш ни се завива свят – от светлини, аромати и екзотични гледки от нощния живот на Тенерифе.

В Callao SalvaJe ни очаква типична испанска хасиенда, която разполага с всичко необходимо, за да прекараш една чудесна ваканция. Повечето имоти вместо покрив имат широки веранди, от които ширналият се от всички страни океан изглежда прекрасно.

Малките симпатични курортни селища в Тенерифе следват едно след друго. Лесно можеш да обиколиш няколко от тях в един и същи ден. Пешеходната разходка от Callao SalvaJe до Playa Paraiso Плая Параизо е след най-красивите преживявания, за които човек може да мечтае. Алеята се вие живописно покрай скалите и океана, край затворени зад високи огради бананови плантации, през красиви мостове и екзотични гледки. Тук плажовете омагьосват с каменните си корита. Ако се гмурнете с шнорхел ще видите различни разноцветни риби. Чистите вълни на океана къпят черен вулканичен пясък.

След Playa Paraiso решаваме да се разходим пеша до едно малко откъснато от цивилизацията място – Плая Портокито (Малкото пристанище). Пътеката ни води към пустеещи скали, край които са се нароили странни постройки – бараки, евтини каравани и стари автомобили, паркирани край тях. Гледката с луксозните хотели е останала доста далече. След петнайсетина минути обаче разбираме, че лутането през бараките си е струвало. Пред очите ни се разкрива живописен плаж, край който все още не са изградени модерни комплекси. В тихия залив с приятен плаж са паркирали две доста скъпи яхти и множество лодки.

Плая Портокито - Малкото пристанищеКрай плажа местните са изградили най-обикновено рибарско капанче, в което винаги предлагат прясна и вкусна океанска храна на цени по-ниски от подобни заведения в България. Халба студена испанска „Дорада“ е само 1 евро, вкусното канарско кафе baraquito баракито , в което на три етажа се стелят лек алкохолен ликьор и крем, струва 2 евро. На подобни цени ще опитате и местното кафе лече-лече, както и сангрия с изключително освежаващ вкус.

Едно от най-привлекателните места на острова е Лос Гигантес / Los Gigantes/. Градчето носи името на високата 500 метра гигантска скала, в подножието на която се е сгушило.
От Callao SalvaJe потегляме с автобус до Los Gigantes. Автобусите са удобни, а гледките през прозореца - прекрасни. Докато чакаме автобуса, който задължително закъснява с поне 30 минути, осъзнавам значението на думата „маняна“. На това място купонът тече без никой за никъде да бърза.
На острова преставаш да мислиш за времето. Отпускаш се и се радваш на мига.

По усмивките на хората гадаеш от колко време един човек е в Тенерифе. Ако усмивката не слиза от устата му и никога не се ядосва, най-вероятно той е роден тук – в рая. Така казват местните канарци, които са убедени, че са потомци на потъналата Атлантида и вярват, че островите им са част от някогашния земен Рай.

Пясъчният плаж на Los Gigantes е сред най-красивите на острова. Край него е и яхтеното пристанище на курорта. Мястото е чудесно за гмуркане, каяк, водни ски, риболов.
Една от атракциите е пътуване с лодка в Атлантическия океан, по време на което можеш срещу сумата от 25 евро на човек да се насладиш на делфини, на гмуркане и дори да видиш китове, ако имаш късмет. Ако обаче нямате опит с морски пътешествия, не се хващайте с това приключение. Ние случихме ден с големи вълни и някои от туристите получиха морска болест.

Los Gigantes пленява с красиви къщи, с високи места, от които можеш да се насладиш на чудесни гледки, както и да направиш хубави снимки за спомен.
Природата е образувала в скалите естествени корита, в които туристите с удоволствие се къпят. Потапянето в тях е невероятно удоволствие – от една страна имаш усещането, че си в огромна, удобна вана, от друга се чувстваш като частица от океана.

За посрещането на Нова година се върнахме обратно в Плая Парадисо. Тук се намира един от най-култовите барове на Тенерифе – сънсет бар Рока Негра – Черната скала.
Посрещането на Нова година в бар Roca Negra на брега на океана в Paraiso се оказа истински вълнуващо преживяване. Бар Рока Негра привлича туристите с една впечатляваща атракция. Всяка вечер красива млада жрица на слънцето, облечена в искряща оранжева одежда изпълнява ритуален танц с палка за биене на гонг в ръка. Върху широката гладка скала пред бара вълните на Атлантическия океан се разбиват укротени. И всяка вечер, пет минути преди слънцето да потъне в хоризонта като оранжев жълтък, неговата жрица изпълнява ритуалния танц.
В момента на залеза танцуващата със Слънцето бие гонга и обявява края на деня. В Рока Негра идва нощ – черна и прохладна като негрони в пресъхналото от емоции гърло. Започва нощният живот на Тенерифе.

Ако искате да се порадвате на разходка по живописна крайбрежна алея, на вкусна храна и добри заведения, то непременно трябва да посетите живописното курортно градче Плая Сан Хуан. Градчето се намира само на 15 минути пътуване с автобус от Callao SalvaJe или от търговския център на Тенерифе.

Тук потърсете рибната таверна, в която ще ви приготвят най-невероятните океански рибни дарове, изложени на огромна витрина. Ако сте много гладни, непременно си поръчайте такъв тиган спагети с океански дарове.
През следващите дни сме в едно от най-оживените места на Тенерифе – търговския център с така наречения Американски плаж, с безкрайните върволици от капанчета за вкусна храна.

Няма човек, който да се оплаче от скука в Тенерифе. Тук са най-просторните и красиви плажове, със ситен и чист пясък. Дългата крайбрежна алея трудно се обхожда от край до край за един ден. Пълно е с хора от всякакви националности, купонът тече с пълна сила, както през деня, така и през нощта.

В заведенията може да се обядва и вечеря на добри цени, при това качеството на храната е отлично, количеството голямо. В Тенерифе опитахме от може би най-вкусната храна с рибни дарове, на която сме случвали до момента! Тук предпочитат да гриловат рибата, октопода и калмарите. Рядко ще ви предложат пържена храна.

Ако нещо характеризира с пълна сила вкусната храна на Тенерифе, това са канарските сосове мохо /mojo/, които местните приготвят по своя собствена рецепта. Всяко ястие се сервира със червено и зелено на цвят мохо. Сосът има леко пикантен вкус, който отива отлично на друг канарски специалитет – варените канарски картофи. Местните ги топват в мохо и ги похапват с рибата вместо хляб.

Разбира се, кулинарното майсторство на Канарите се познава най-вече по паелята. Най-предпочитаната паеля в Тенерифе, разбираемо е тази с морски дарове, но дори и тя в различните заведения се приготвя по различни рецепти.
Сервира се в огромно количество и в нея присъстват всички морски дарове, за които може да се сетите. В Los Cristianos попадаме на заведение, известно с паелята си, което е посещавано от местните канарци и испанските туристи. Тук готвят паелята по валенсиански. В него се запознахме и с Георги от Добрич, който дошъл уж за малко в Тенерифе, а останал да работи в заведенията на острова цели 23 години.

Дълго може да се разказва за острова. Много хора от цял свят, пленени от красотата, спокойствието, климата, остават да живеят в него. Те казват - Оставам, защото тук наистина е Раят!

Коментари към новината

Още новини от Туризъм