Новини от област Стара Загора и България

12 акта за нарушения по ВиК ремонта е съставила Община Стара Загора

12 акта за нарушения  по ВиК ремонта е съставила Община Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

РИОСВ контатира завишение на нормите на ФПЧ в Стара Загора в пет поредни дни

12 акта е съставило звено „Инспекторат“ към Община Стара Загора във връзка с неспазване на основните правила от фирмите, които участват във ВиК ремонта в общината. Това съобщи Пламен Тодоров, шеф на дирекция „Опазване на обществения ред и управление при кризи“.

Основната причина за глобите в повечето случаи е нарушение на правилата за чистота, липсата на обезопасяване и др.
Повишение на средноденонощната норма за фини прахови частици констатира РИОСВ – Стара Загора в областния град в пет поредни дни в началото на годината. Отклоненията са отчетени от автоматичната измервателна станция „ Зелен клин“ в дните от 1 до 5 януари 2023 г. Предполагаемата причина според регионалната инспекция са ремонтните дейности по ВиК проекта в града.

През последните 2-3 дни в Стара Загора няма превишаване на нормите на фини прахови частици, съобщи днес зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев.
Според него основната причина за замърсяването на въздуха  са ремонтните работи по проекта на ВиК.  Друг основен фактор са печките на твърдо гориво през зимните месеци.
Община Стара Загора работи по втория етап на програма LIFE, който дава възможност да се сменят отоплителните уреди на 1000 домакинства. След приключване на втората фаза по проекта се очаква значително намаляване на фините прахови частици общината, съобщи Танев.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество