Новини от област Стара Загора и България

Народното събрание задължи кабинета да предоговори Плана за въглищните централи до 2038 г.

Народното събрание задължи кабинета да предоговори Плана за въглищните централи до 2038 г.
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Българският парламент гласува почти единодушно на второ четене въглищните централи в страната да бъдат запазени до 2038 година. По този начин депутатите задължиха правителството да започне предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, който в сегашния си вариант застрашава с масови съкращения на мощности и работници само след 2 години.

Поетият ангажимент от последното редовно правителство, това на Кирил Петков, беше производството на електроенергия от въглища да бъде намалено с 40% до края на 2025 г.

С днешното решение на Народното събрание се предвижда съхраняване на работата на въглищните централи в Маришкия басейн до 2038 г. без ограничение с оглед на декарбонизацията.

До обединението се стигна, след като различните партии се отказаха от собствените си текстове и се обединиха под общ текст.

С решението на Парламента вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Росен Христов се задължават до края на март да започнат реални действия по промени в Плана за възстановяване и устойчивост в частта му за въглищните централи.

Правителството трябва да се обоснове с „невъзможността на България да изпълни поетия ангажимент и с цел постигане на приоритетите на плана REPowerEU“. Кабинетът трябва да изпрати обосновано искане до ЕК с предложение за изменение на Плана така, че да получи съгласие и предварителна положителна оценка от Брюксел.

Депутатите приеха и нова редакция на проекта за батерии, заложен в Плана за възстановяване и устойчивост, като го трансформираха в „грантова схема за батерии, при която физически лица и бизнесът ще могат да се възползват от 50% помощ, но останалите 50% ще бъдат тяхна инвестиция“. Това поясни председателят на енергийната комисия Делян Добрев в реплика на представителите на ПП.

От партията на Кирил Петков и Асен Василев подчертаха, че няма да подкрепят само тези текстове за батериите, но за всичко останало са "за". "Отново ще инвестираме в батерии и геотермална енергия, сменен е само подходът", успокои ги Добрев. Освободеният по този начин фиинансов ресурс ще се пренасочи за саниране на старите жилищни блокове в страната.

Новият текст предвижда за саниране по държавната програма да могат да кандидатстват и еднофамилни сгради. Измененията запазват и целостта на Българския енергиен холдинг, от който няма да бъдат извадени операторите "Булгартрансгаз" и ЕСО. Според депутата Жечо Станков това би довело до крах на икономиката и щети за милиарди лева.

Схемите за саниране на сгради останаха без подкрепа от страна на „Продължаваме Промяната, които заявиха, че фокусът в момента е запазването на работните места в „Марица изток". Кирил Петков посочи, че ПП подкрепя само предоговарянето за въглищните централи, но не и останалите текстове.

"Радвам се, че всички сме наясно с това и няма да затворим нашите централи - те ни дават сигурност", коментира Теменужка Петкова от ГЕРБ. "Благодаря, че отново енергетиката беше секторът, който успя да обедини българските народни представители", каза бившата енергийна министърка.

Кирил Петков отново настоя при защитата на корекциите по Плана българският енергиен министър да потърси регионалното сътрудничество на колегите си от Румъния и Гърция, което бе и проекторешение на ПП. Той настоя преговорите в Брюксел по изменението на плана да се водят заедно с Румъния и Гърция.

"Много съъм горд, че в момента, когато имаше очаквания за реално затваряне на физическия капацитет, ние успяхме да удържим възможността да проведем днес тази дискусия", посочи Кирил Петков.

Депутатите отчетоха ролята на синдикатите от КНСБ и „Подкрепа“, които и тази сутрин се събраха в София на протест в защита на въглищните централи.

"Синдикатите с упорития си труд от първия ден, откакто се постави декарбонизацията, се опитват всяко правителство да направят така, че да се изпълнят онези проекти, необходими за въглищните региони", отчете Рамадан Аталай от ДПС, като член на енергийната комисия.

"От Демократична България ще подкрепим това решение", заяви Атанас Славов, като посочи, че не отговаря на истината възприятието, че от тяхната формация са против ревизията на ангажиментите в енергетиката, поети вече пред Брюксел. Славов дори посочи, че самият той е от Стара Загора и разбира добре проблемите на хората в региона.

Жечо Станков от ГЕРБ пък подчерта, че страната ни и досега не е имала проблем с въглеродните емисии и дори ги е намалила с 55%. Той обърна внимание на депутатите да не ги наричат "вредни", защото ЕС никъде не е казал това в стремежа си да ги редуцира.

"Рядко така се защитава националният интерес. Сега българският парламент отново със свое решение ще защити българските централи и българската енергетика", отбеляза бившият енергиен министър Драгомир Стойнев от БСП, като подчерта, че двата оператора "Булгартрансгаз" ЕАД и ЕСО ЕАД няма да бъдат изваждани от БЕХ.

Скептицизъм във възможността да успеем да променим Плана въпреки парламентарното единство изказа бившият образователен министър Красимир Вълчев от ГЕРБ.

"Днешното решение не означава, че ангажиментът е предоговорен, а само означава, че правителството ще започне да преговаря. Да се надяваме, че ще имаме достатъчно националноотговорни правителства и министри", посочи той.

Искра Михайлова от "Възраждане" беше похвалена от депутатите, че е била обединителната фигура, която е убедила 7-те партии да се подпишат под общ текст. Тя обаче изказа съмнения, че вицепремиерът Атанас Пеканов може да не изпълни решеното от депутатите, защото застъпва позиция, че Планът не може да се отваря и предоговаря.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика