Новини от област Стара Загора и България

РЗИ предупреждава

Расте заболеваемостта от грип и вирусни инфекции в област Стара Загора, особено при децата

Расте заболеваемостта от грип и вирусни инфекции в област Стара Загора, особено при децата
Divident.€U Divident.€U

Повишаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип в Старозагорско отчита Регионалната здравна инспекция. От началото на настоящата седмица се наблюдава тенденция към повишаване броя на заболелите, съобщи директорът на РЗИ Стара Загора д-р Ваня Карабойдева.

Най-засегнати са възрастовите групи от 0-4 години и от 5-14 години. С най-ниска заболяемост е възрастовата група над 65 години. Данните от от лечебните заведения за болнична помощ в региона показват, че се увеличават настанените в болница пациенти с диагноза пневмония, след като са преболедували остро респираторно заболяване. Особено повишен е броя на пациентите с усложнения след преболедувано респираторно заболяване в детската възраст. 

Регионална здравна инспекция – Стара Загора осъществява надзор и контрол на грип и ОРЗ чрез сентинелно наблюдение на 10% от населението на град Стара Загора във всички възрастови групи, чрез събиране на данни от амбулатории за първична медицинска помощ, обясни д-р Карабойдева.

От 23 проби за изследване на остри респираторни заболявания и грип в 14 са доказани вирусни причинители, което е 60% от всички проби, изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести в София. 

Ето и конкретните резултати:

3 проби - грипен вирус тип А(H1N1)
1 проби - грипен вирус тип A(H3N2)
1 проба - COVID-19
7 проби - RSV( респираторно-синцитиален вирус)
2 проби - парагрипен вирус 3
Анализът на данните показва начало на подем на епидемичния процес на грип и ОРЗ. Изпълнени са предписанията на РЗИ – Стара Загора, издадени през ноември 2022 г. до всички лечебни заведения, детски заведения, учебни заведения и
общопрактикуващи лекари в област Стара Загора, с мерки за ограничаване разпространението на ОРЗ и грип.

РЗИ - Стара Загора продължава в динамика да проследява епидемичния процес.

Коментари към новината

Още новини от Здраве