Новини от област Стара Загора и България

Бургас първи обяви грипна епидемия, учениците ще учат онлайн

2376 10/01/2023 14:00 Общество България
Бургас първи обяви грипна епидемия, учениците ще учат онлайн
Divident.€U Divident.€U

От 12 януари на територията на област Бургас се обявява грипна епидемия. Това обяви във фейсбук профила си кметът на морския град Димитър Николов.
За последните 7 дни регистрираните случаи на остри респираторни заболявания и грип в Бургас са 426 на 20 000 жители.

По данни на РЗИ най-много са заболелите във възрастова група 5-14 г. Следват - 0-4 г., 15-29 г., а най-малко са между 30 и 64 г.
По данни на РУО Бургас , към днешна дата отсъстващите ученици са 17 процента, а отсъстващите учители - 6,1 процента.
Община Бургас ще предложи на Министерствата на образованието и здравеопазването преустановяване на присъствената форма на обучение в училищата от 12 януари до 17 януари, включително. Важно е да не се прекъсва учебният процес в края на срока, затова обучението ще продължи онлайн, казва Николов.

От днес, 10 януари, детските градини на територията на община Бургас ще работят в режим на „засилен филтър“.
Основание за заповедта на кмета са препоръките от РЗИ - Бургас и повишената заболеваемост на децата от остри респираторни заболявания, грип и скарлатина.
Ограничава се достъпът на родители в детските заведения, забранява се посещаването на болни деца и на болни служители в градините, както и сливането на различни градински групи.

Другите противоепидемичните мерки, които се налагат със заповедта, са носене на предпазни средства от персонала на детските заведения, проветряване и извършване на двукратна дезинфекция на всички помещения и играчки, както и в менюто на децата да бъдат включено достатъчно количество тонизиращи напитки, като билков чай, мляко, прясно изцедени сокове и цитрусови плодове.
Актуалните данни към момента сочат, че в община Бургас процента на отсъстващите от детските градини деца е общо 33 % от всички, които посещават детско заведение.

Коментари към новината

Още новини от Общество