Новини от област Стара Загора и България

Изгорили сме по-малко ток, в сравнение с миналата Коледа, сочат данни на EVN

Изгорили сме по-малко ток, в сравнение с миналата Коледа, сочат данни на EVN
Divident.€U Divident.€U

По време на почивните дни за Коледа между 24 и 28 декември на територията на Електроразпределение ЮГ, в която влизат 9 области от Югоизточна България, е потребена с около 5000 MWh по-малко електроенергия, в сравнение с Коледата през декември 2021 година.

Това показват данните за Електроразпределение ЮГ, което обхваща близо 42 000 кв. км - Бургас, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Цифрите сочат, че в петте почивни дни по Коледа сме изгорили общо 135 114 MWh. За сравнение миналата Коледа потребеният ток на същата територия е бил 140 915 MWh.

Върховият товар по електроразпределителната мрежа през посочените дни е регистриран на 24 декември 2022 г., когато е достигнал 1 532 MW (мегавата).

Причините за по-ниското потребление на ток през тези коледни празници не се посочва. Възможно е една от причините да бъде липсата на ковид ограничения и възможността за пътуване и работа от офис, а не в домашна среда.

Посочените оперативни данни не могат да се отнесат автоматично към конкретен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. ЕVN България напомня, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни.

Компанията информира отново, че през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:
- индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко
домакинство
- използва ли се в имота електроенергия за отопление
- външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава
потреблението на енергия за отопление с около 10%
- брой помещения в жилището, които се отопляват
- състояние на жилищната сграда/имот - налице ли са енергийноефективни мерки
- вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност.

От електроразпределителното дружество призовават енергията да се ползва отговорно, като се използват всякакви начини за пестене на ток.

Коментари към новината

Още новини от Икономика