Новини от област Стара Загора и България

Проблеми в сектора

Малките превозвачи недоволни от нелоялната конкуренция и увеличението на тол таксите

730 27/12/2022 12:41 Икономика Бизнес
Малките превозвачи недоволни от нелоялната конкуренция и увеличението на тол таксите
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Малките превозвачи в България се събират днес в Пловдив, за да обсъдят проблемите в бранша. Те ще изготвят позиция, която ще представят на управляващите. Това съобщи за Divident.EU председателят на УС на сдружение „Аз имам камион“ Владимир Майсторов.

Очаква се в Пловдив да се съберат представители на около 70 малки фирми - такива които притежават до 5 камиона. „В България има 1300 транспортни фирми. От тях само 100 имат по 90 и повече камиони. Останалите са малки фирми“, казва Майсторов.

Според него голяма част от колегите му се готвят да продадат камионите си и да закрият бизнеса, тъй като проблемите за малките превозвачи стават все по-големи през последната година.
Нелоялната конкуренция е смазваща в сектора, тол таксите предстои да се увеличат.
В момента в България има много украински камиони, които са нелоялна конкуренция, казват от сдружение „Аз имам камион“.

Никой не казва защо трябва да се увеличат тол таксите, след като в страната няма нови пътища, а старите не се ремонтират, казват от сдружение „Аз имам камион“.
Цените на горивата също оказват пагубно влияние върху малкия бизнес. „Когато започна войната и вдигнаха цените на горивата, се озовахме в патова ситуация. Преговаряхме да вдигнем цените на услугата си, но не е възможно това увеличение да бъде равностойно на ръста на цените на горивата. Зареждаме за толкова, колкото получаваме за услугата и дори трябва да доплатим, за да завършим курса“, казва Майсторов.
Според него малките превозвачи са били компенсирани чрез различни механизми в отделните държави. В България обаче те не са получили компенсация.

Коментари към новината

Още новини от Икономика