Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Поставят монумент „Интеркосмос България - 1300“ в парк Артилерийски

Поставят монумент  Интеркосмос България - 1300  в парк Артилерийски
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Над 60 000 лева са постъпили от дарения за реализацията на проекта

В началото на следващата година ще бъде монтиран монументът „Интеркосмос България 1300“ на определената за това от Община Стара Загора площадка в парк „Артилерийски“. Това съобщават от Граждански клуб „ЛИПА“, които са инициатор на идеята.

През 2021 г. се навършиха 40 години от изстрелване на спътници Интеркосмос България - 1300. Проектът за изграждане на монумент с копието на спътника „Интеркосмос България 1300“ като символ на космическата слава на Стара Загора беше представен преди година.

Към инициативата се присъединиха и Институтът за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическата обсерватория Юрий Гагарин, други организации, сдружения и граждани, като идеята получи подкрепата и на Община Стара Загора.
Използвани са ресурси, експертиза и техническо съдействие на фирми и лица от Стара Загора за реализиране на идеята, съобщават от Граждански клуб „ЛИПА“. Общата стойност на дарените до сега материали и ресурси по проекта надхвърля 60 000 лева. Той получи и най-голяма финансова подкрепа на организираната Дарителска вечер от неправителствените организации в Стара Загора преди Рождество Христово.
Архитектурният и работен проект на монумента на стойност 2500 лева са изцяло дарение от арх. Пломена Гогошева и инж. Сребрин Събев.

Фирма „Верея Пласт“ дари фотосоларните панели на спътника със съпътстващо оборудване като батерии и инвентори на стойност 3 000 лева.
Прогрес АД изработва преместваем фундамент на стойност 8500 лв. Фирмата ще изработи и метална конструкция на стойност 7 200 лева.

„Хранинвест- Хранмашкомплект“ извърши пълна детайлна реставрация, почистване на старата боя, реставриране, боядисване и последващ монтаж на спътника на стойност 8 600 лв.
Проектът е разработен от екип, ръководен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на Българската академия на науките в Стара Загора, която изигра решаваща роля за реализирането на програмата Интеркосмос България - 1300.
Инициаторите на проекта планират монумента да се превърне във водеща туристическа атракция за Стара Загора.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество