Новини от област Стара Загора и България

Въздържател спечели приза за най-хубав пелин на празника в Змейово (ВИДЕО)

Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

От ранна утрин днес жителите на китното старозагорско село Змейово се заприготвяха за традиционния празник на пелина. Още в първите часове на деня селото се оказа напълно блокирано от автомобили и хора отблизо и далеч, дошли да опитат от легендарния змейовски пелин.

„Змейовският пелин те кара да го усетиш с душата си, да го почувстваш като живо същество“, казва един от ежегодните участници в конкурса за най-добър змейовски пелин, фолклористът Васил Герлимов, който от десетилетия живее в Змейово.

Където се лее хубаво вино, задължително се пече и вкусно мезе. Така змейовският пелин влиза, гали небцето още по-приятно. Особено, когато на сцената един след друг свирят и пеят самодейци от читалищата в Старозагорско.

Покрай виното и мезето, човек неизбежно се сеща за старите хайдушки времена. Досущ като Филип Тотю са се накичили с пушкала и пищови почитателите на историческото оръжие от клуб „Традиция“. Донесли са за празника и самоделно топче, реплика на истинско, участвало във войните, направено от колоритния любител на оръжията Стоян Проданов.

Край входа на змейовсокото читалище „Пробуда 1928“ се беше подредило строгото четиричленно жури, което оценява тазгодишната реколта от пелиново вино на местните производители. Кандидатите за големия приз са рекордно много - 27. Пелинът на всеки претендент е налят в еднолитрово шише с номер. Журито опитва от номерираните питиета без да знае кое на кого е. Така обективно и единодушно членовете му решават, че най-добър е пелинът в шише номер пет. Неговият майстор пък се оказва… пълен въздържател – майстор Йордан Петров, който произвежда грозде, вино и пелин с цялото си семейство. В пелина си победителят слага 22 билки, повечето от които бере край Змейово. Една обаче къса по склоновете на Цигов чарк. Коя е тя – не казва.

И той, и известният винар Николай Далаков, който също беше извадил изкусителни вина и пелини на сергията си, са единодушни, че каквито и билки да слагаш, хубав пелин става единствено от хубаво вино.

През целия ден търговията на змейовския празник вървеше на пълни обороти – коледни сувенири, вълнени чорапи, сочни кебапчета, свински уши на скара, домашни суджуци, люта домашна ракия 50 градуса, но най-вече вино и пелин.

Хубавото вино ражда и хубав хумор. Доказателство за това беше изложбата с карикатури на кореняк змейовецът Никола Пеев, който е бил кмет на селото. Карикатурите му на всякакви теми са известни в цяла Стара Загора. За изложбата обаче беше подбрал само посветени на змейовския пелин.

Ако днес през целия ден сте чували гърмежи и врява, да знаете, че не е било от военния полигон край селото. Змейово празнуваше днес. А на празник тука така си гърмят.

Коментари към новината

Още новини от Общество