Новини от област Стара Загора и България

ВНИМАНИЕ!

Гъсеници на Аязмото предизвикват алергичен шок сред домашни любимци и хора

Гъсеници на Аязмото предизвикват алергичен шок сред домашни любимци и хора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Боровите процесионки отделят токсичен секрет и допира до тях трябва да се избягва

Стопанка на няколко домашни кучета алармира, че след разходка в гористите местности над парк „Аязмото“ и старозагорския квартал „Дъбрава“ любимците ѝ са изпаднали в силен алергичен шок, придружен със сърбежи. Едното куче дори започнало да накуцва. Алергия със сърбеж по ръцете са получили и хората, които са водили кучетата.  Наложила се е спешна медицинска помощ за животинките при ветеринарен лекар.

Тя публикува във фейсбук тревожен пост, с който предупреждава другите стопани на домашни любимци да не ги разхождат в горите над Аязмото.

Причина за острата алергична реакция по животните и хората се оказали масово разпространените в момента гъсеници по пътеките и в тревите сред боровите гори над Аязмото. Те са от вида гъсеница „борова процесионка“, чиято мъхеста обвивка е силно токсична за любопитните домашни любимци, които отиват да ги душат, а някои дори опитват да ги похапнат.

Гъсениците пълзят по горските пътеки и черни пътища подредени на влакче една след друга, подобно на процесия. Оттук идва и името им „процесионки“, обясни за Divident.EU директорът на Регионална дирекция по горите в Стара Загора Петър Заяков. По това време на годината една голяма част от тях се събират на купчини сред тревите по земята и се готвят да се заровят за зимен сън, други остават по клоните на дърветата, където образуват пашкули, обвити в паяжина. При докосване гъсениците отделят токсичен секрет, който може да се окаже силно алергичен както за животните, така и за хората.

„Процесионките“ са вредител, който изгризва игличките на боровете. Затова, когато се появят, те се пръскат с инсектициди. Тази година от Регионална дирекция на горите са пръскали срещу гъсеници на други места в Старозагорско, но популацията на „процесионките“ над Дъбрава и Аязмото е нова. На пролет гъсениците ще се превърнат в пеперуди и ще снесат своите яйца, които ще се превърнат в ларви към есента. Тогава ще бъде проведено пръскане срещу тях, за да бъдат унищожени те.

Дотогава, видите ли пухести гъсеници, скупчени в тревата или подредени като на траурна процесия, не ги докосвайте и дръжте домашните любимци надалече.

Коментари към новината

Още новини от Общество