Новини от област Стара Загора и България

Явор Божанков: Искам децата ми да знаят как съм гласувал за Украйна

4934 11/12/2022 10:32 Политика Опозиция
Явор Божанков: Искам децата ми да знаят как съм гласувал за  Украйна
Divident.€U Divident.€U

Никога не съм бил зависим, искам децата ми да знаят как съм гласувал за военна помощ за Украйна. Това каза в „Тази неделя“ на BTV депутатът Явор Божанков. „БСП ми предложиха да не участвам в гласуването и така да защитя тезата си, но считам, че това е исторически момент за България и искам един ден децата ми да знаят как съм гласувал“, каза той.

Гласувах така, както считам за редно. Групата се събра, поканиха ме и ми казаха какво смятат да направят. Преди гласуването в зала имахме среща, те ми казаха, че твърде много въпроси се насъбраха и то ключови, по които аз гласувам по различен начин. Аз влязох в зала и знаех, че ако гласувам различно, може да има тези последствия", разказа Божанков. Той заяви, че и 5 пъти бил гласувал по този начин, защото с теми като военната помощ нямало да направи компромиси.
От парламентарната трибуна Божанков разкритикува позицията на БСП за изпрашане на оръжия в Украйна и по-късно в петък беше изключен от парламентарната група.

БСП ми е дала много, но и аз на нея, това не е еднопосочна улица. Различнията ни са принципни, не лични. Не е воден разговор да съм кандидат на друга партия на следващите избори, каза депутатът.
Не приемам призива да напусна Народното събрание, гласувах спрямо личния си морал и спрямо Конституцията. Има моменти, в които интересите на партията не са над интересите на държавата, каза още той и допълни, че разговор да е част от друга политическа сила в парламента не са водени до този момент.

Коментари към новината

Още новини от Политика