Новини от област Стара Загора и България

Напусна ни непримиримата защитничка на тракийската идея - Петра Мечева. Поклон.

1201 10/12/2022 17:00 Духовност Личности
Напусна ни непримиримата защитничка на тракийската идея - Петра Мечева. Поклон.
Divident.€U Divident.€U

На 91-годишна възраст днес ни напусна Петра Мечева - един от най-ревностните и последователни защитници на тракийските бежанци и техните потомци, дългогодишен председател на Тракийско дружество "Одринска епопея" - Стара Загора (1992 - 2017 г.), почетен гражданин на Стара Загора, заслужил учител и носител на наградата за просвета "Анастасия Тошева".

Петра Филипова Мечева е родена на 16 май 1931 година в Тополовград, в семейство на бежанци от Беломорска Тракия от последната бежанска вълна през 1944 година.

Петра Мечева завършва основното си образование в Гюмюрджина (днешния град Комотини), а средното си образование в Хасково.

Завършва Висшата младежка школа в София и Институт за учители в Пловдив. От 1963 година започва да работи като учител в Стара Загора. Защитава II-ри клас квалификация и над 20 години е зам-директор на едно от водещите училища в Стара Загора. За принос в просветното дело е носител на орден "Кирил и Методий" и на най-престижната награда за просвета в Стара Загора "Анастасия Тошева".

Закърмена от дете с тракийската идея, познала бежанската съдба, тя превръща идеята за историческата съдба на Тракия в своя лична кауза. Отдава своите сили и опит в ръководството на тракийското движение. Тя е дългогодишен председател на Тракийско дружество "Одринска епопея", член на националното ръководство на организацията, председател на Тракийския женски съюз от 1997 до 2014 г.

Била е общински съветник, избрана от листата на политически клуб "Тракия" (2003 - 2007 г.). През 2015 година е отличена със званието почетен гражданин на Стара Загора. Носител е на наградата "Капитан Петко Войвода".

Автор е на книгите "Памет за Тракия" (2011), "Родени от Тракия, родили за Тракия" (2014), "Тракия не ще забравим" (2020), както и на редица професионални статии на педагогическа тема и над 100 публикации на тракийска тематика.

Поклон пред паметта на Петра Мечева!

Коментари към новината

Още новини от Духовност