Новини от област Стара Загора и България

Предложено

Да се намали данъка при закупуване на първо жилище, гласуват в Стара Загора

Да се намали данъка при закупуване на първо жилище, гласуват в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Предложението ще бъде гласувано на предстоящата сесия на общинския съвет на 20 декември

Да се намали данъка за придобиване на първо жилище от 2,5 % на 1,2% върху оценката на прехвърляното имущество - тази възможност ще обсъдят общинските съветници на предстоящата сесия на 20 декември. Предложението е на общинския съветник от „Народен съюз“ Методи Пенчев и е включено като първа точка в дневния ред на общинската сесия.

„Става въпрос за данъка при прехвърляне на имота при закупуване на първо жилище, което касае най-вече младите хора - тези, които тепърва създават семейство. Желанието ни е да ги задържим на територията на Стара Загора. По тази причина предлагаме да се намали тежестта при покупка на такова жилище“, обясни за Divident.EU председателят на групата съветници от „Народен съюз“ .
Според нормата на чл. 47, ал. 2 от Закона за местните данъци и такси, при възмездно придобиване на имущество данъкът се определя от общинския съвет в размер от 0,1 до 3 на сто върху оценката на прехвърляното имущество.
С текста на чл. 37, ал. 2 от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на община Стара Загора общинският съвет е определил конкретния размер на данъка.

При възмездно придобиване на имущество данъкът е в размер на 2,5 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна – върху оценката на имуществото с по-висока стойност.
Понастоящем не е предвидено диференциране на размера на данъчната ставка, съобразно конкретни характеристики на имуществото обект на придобиване.

С проекта на тази наредба, предложена от Методи Пенчев се предвижда диференциране на данъчната ставка, като размерът на данъка за придобиване на първи жилищен имот, който представлява и основно жилище за купувача се намаля от 2, 5 на сто на 1, 2 на сто върху стойността на прехвърляното имущество.

„Настоящият проект за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на община Стара Загора има изцяло социална насоченост има за цел да осигури форма на подкрепа от страна на местната власт на лица, които придобиват първо собствено жилище и трайно се установяват на територията на общината“, допълва вносителят.

Коментари към новината

Още новини от Общество