Новини от област Стара Загора и България

Проф. Николай Габровски взе мандата от името на ГЕРБ - СДС за съставяне на правителство

1557 05/12/2022 10:14 Политика Власт
Проф. Николай Габровски взе мандата от името на ГЕРБ - СДС за съставяне на правителство
Divident.€U Divident.€U

Лекарят Николай Габровски е кандидатът за премиер на ГЕРБ. В президентската институция за връчването на първия мандат Габровски влезе, придружен от председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и зам.-председателят на партията Томислав Дончев, предаде news.bg.

Десислава Атанасова обяви решението на ПГ на ГЕРБ да излъчи медика за кандидат-премиер, а държавният глава Румен Радев му връчи мандата, изразявайки надежда в 7-дневен срок да представи състав на правителство. Радев обясни, че се надява предложеният от Габровски кабинет да отговори на обществените очаквания за стабилност и експертност.

Като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е огромна, предупреди президентът. Радев изрази надежда допълнителното време за консултации да е помогнало в търсенето на достатъчна политическа подкрепа.

Бях номиниран да получа този проучвателен мандат, каза на свой ред Николай Габровски. За мен е дълг и въпрос на чест да положа усилия България да има работещо правителство, сподели той. По думите му страната е на кръстопътя на множество кризи - икономическа, социална. Имаме сериозен мигрантски натиск, сподели той. Също така отчете и продължаващата втора година политическа криза.

Габровски обеща да положи усилия страната да има редовно правителство далеч от политическото говорене и да е по-близо до експертното.

Проф. Николай Габровски завършва медицина в Медицинска академия в София през 1996 г. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница "Пирогов" е от 1997 г. Оглавява Клиниката през 2011 г. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 г. От 2011 г. е национален консултант, а от 2018 - главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

Специализирал е многократно във Франция, Белгия, Германия. През януари 2012 г. проф. Николай Габровски е избран за наблюдател борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет) – координираща неправителствена организация, посветена на борбата със заболяванията на нервната система. Европейският мозъчен съвет работи в тясно сътрудничество с комисиите на ЕС. Габровски е член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз 3 години. От 9 юни 2018 г. проф. Габровски е зам.-председател на съсловната организация.

Коментари към новината

Още новини от Политика