Новини от област Стара Загора и България

В Братя Даскалови

БСП се обяви против инвестиционнно намерение за добив на варовик

4761 01/12/2022 13:01 Политика Опозиция
БСП се обяви против инвестиционнно намерение за добив на варовик
Divident.€U Divident.€U

Партийната организация в Братя Даскалови е изпратила писма до всички отговорни институции


„Животът, здравето и поминъкът на населението са от първостепенно значение в Братя Даскалови и не желаем в никакъв случай общината от селскостопански район с екологично земеделие, с редица защитени видове животни и птици и с потенциал за развиващ се туризъм, да бъде превърната в място за добив на варовици“, каза председателят на БСП-Братя Даскалови Веселин Калчев по повод инвестиционните намерения на дружеството „Агро Ерг“ за изграждане на кариери за добив на варовици в концесионна площ „Орманите“ на територията на съседното село Тюркмен в община Брезово. Калчев, заедно със съветниците на левицата Никола Будаков и Станка Матева, се ангажираха да представят проблема в местния парламент след поредица от срещи с жители на съседната община. Те благодариха на Общински съвет – Братя Даскалови, гласувал декларацията с пълно мнозинство, в която се изразява безпокойство и притеснение за възможните негативни последици върху природата, живота и здравето на хората в двете общини Брезово и Братя Даскалови.

Според председателя на БСП в общината инвестиционното намерение изцяло противоречи на приетия с Решение №327, от 28.07.2022 год. План за интегрирано развитие на община Братя Даскалови за периода 2021 г.-2027 г., както и на визията за развитие на община Братя Даскалови и на стратегическите цели.

Според документа добиването на подобни строителни материали се реализира чрез използването на взривни материали, което от своя страна ще доведе до екологична катастрофа с непоправими последици за живота и здравето на населението в нашата община. Ще се замърсят подпочвените води на с.Тюркмен и близките селища, защото теренът е в непосредствена близост до вододайната зона на селото. Тази кариера се намира само на 800 метра от братядаскаловското село Гранит и на 400 метра от брезовското село Тюркмен и на 2-3 км от село Братя Даскалови.

„Напомняме на Министерството на енергетиката, на РИОСВ-Пловдив и „Агро Ерг“ ЕООД, че териториите, в които се предлага кариерата, попада съгласно приетия Общ устройствен план на община Брезово в зона за земеделски и пасищни земи, в която е забранена промяната на предназначението на земята. Настояваме да не бъде сключван концесионен договор за добив на варовици и изграждане на кариери между дружеството и Министерството на енергетиката. Заявяваме своята решителност за предприемане на всички възможни законови действия, които ще бъдат насочени срещу сключване на концесионния договор“, сочи още декларацията на Общинският съвет. Декларацията е изпратена до президента, министър-председателя, министрите на околната среда и водите, енергетиката и здравеопазването, както и до областните управители на Стара Загора и Пловдив.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Политика