Новини от област Стара Загора и България

Номинация в "Сграда на годината"

Гласувайте за най-популярната туристическа атракция в Стара Загора

Гласувайте за най-популярната туристическа атракция в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Най-популярната туристическа атракция на Стара Загора получи номинация в престижния Национален конкурс „Сграда на годината“. Всеки може да подкрепи обновения Старозагорски зоопарк, който беше отворен за посетители през юли 2022 г.,само с попълване на мейл адрес на следния линк.:

https://www.buildingoftheyear.bg/bg/uchastnici/proekti-svyrzani-s-razvitieto-na-gradovete/zoopark-stara-zagora

Със своите 70 декара площ и 400 животни Зоопаркът на Стара Загора е най-големият български зоопарк извън столицата. Той бързо се превърна в обичано място не само за заралии и цяло лято привличаше посетители от цяла България в Града на липите. Показателни са коментарите на повече от 3200 потребители на Google reviews, които му дават средна оценка 4,5 от 5 звезди, като по този начин само в рамките на няколко месеца Старозагорският зоопарк стана най-разпознаваемата и харесвана туристическа атракция на града ни.

Зоопаркът в Стара Загора е паметник на парковото и градинско изкуство с национално значение. Неговият ремонт постигна не само цялостното му обновяване, но и запазването на хармонията с природата. В реконструкцията бяха използвани изключително естествени материали, като каменни плочи и дървени облицовки. „Новото озеленяване по алеите е с по-висока концентрация на цъфтящи видове, които да привличат и подпомагат пчелите и така да се стимулира развитието на естествена екосистема.

Засадихме цъфтящи увивни растения и храсти около преградните мрежи, свързани към новоизградената напоителна система“, обясни арх. Иван Киряков, автор на проекта. Освен това всички елементи на обектите от основите до покрива са хидро- и топлоизолирани, съгласно стандартите за устойчива архитектура. Покривите на сградите са конструирани така, че да могат да бъдат инсталирани на следващ етап фотоволтаични инсталации. Обособена е нова зона за мечки, отговаряща на нормативните изисквания за отглеждането им и изграждането на нова сграда в зоната – покрит заслон за обслужването, храненето и защитата им от метеорологичните условия.
Конкурсът „Сграда на годината“ е създаден през 2002 г. Той е най-популярното и престижно ежегодно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. Зоопаркът на Стара Загора е номиниран в категория „Проекти, свързани с развитието на граговете“.

Коментари към новината

Още новини от Общество